Kuolleita kaloja kelluu Arolamminkoskessa Riihimäellä – yhteyttä yli puolen miljoonan litran jätevesivuotoon selvitetään

Veden happipitoisuus on lähes olematon.

Jätevesivuoto
Kuollut kala kelluu Arolamminkoskessa Riihimäellä.
Lauantaina kuvattu kuollut kala Arolamminkoskessa Riihimäellä.Kari Stenholm

Vantaanjokeen pääsi eilen perjantaina 571 kuutiometriä eli 571 000 litraa puhdistamatonta jätevettä. Vuoto tapahtui eilisen ukkosen seurauksena Riihimäen jätevesiverkon Karoliinanojan ylivuotopaikalla.

Sieltä jätevesi kulkeutui Vantaanjoen pääuomaan ja edelleen Arolamminkoskeen.

Noin sata kilometriä pitkä Vantaanjoki alkaa Hausjärveltä Erkylänjärvestä ja laskee Suomenlahteen Helsingissä Vanhankaupunginlahdella.

Virtavesien huoltoyhdistys Virho ry:n Vantaanjoki-vastaava Kari Stenholm kertoo nähneensä koskessa lauantaina ainakin kymmenen kuollutta kalaa.

Hän epäilee, että kuolleita kaloja on paljon enemmän, sillä veden happipitoisuus on lähes olematon.

– Se on niin matala, että kalat kuolevat. Vesi taas on niin sameaa, ettei kaikkia kuolleita kaloja edes näe, Stenholm toteaa.

Tänä aamuna veden happipitoisuus oli Stenholmin mukaan Arolamminkoskessa 0,5 milligrammaa per litra. Hyvä pitoisuus on kahdeksan milligrammaa litraa kohden, mies sanoo.

Riihimäen vesihuoltoliikelaitoksesta kerrotaan, että Karoliinanojan ylivuotopaikan vuodon syynä oli ukkonen, joka aiheutti sähkökatkoksen ja muuntajavaurion.

Riihimäen Vesi: Vuoto ei selitä koko tarinaa

Riihimäen Veden päivystävän laitosmiehen mukaan jätevesivuoto ei selitä happivajetta ja kuolleita kaloja kokonaisuudessaan.

Happipitoisuus oli matala ja koskessa havaittiin kuolleita kaloja jo torstaina eli ennen jätevesivuotoa.

Riihimäen Vesi on tiedottanut asiasta Hämeen Ely-keskusta tänään. Yle ei tavoittanut Hämeen Ely-keskuksen virkamiehiä lauantaina illansuussa.