Hyppää sisältöön

Puku kierrätyskuidusta ja kengät selluloosasta – Suomessa kehitetään uusia kierrätysmateriaaleja muovin korvaajiksi

Suomessa kehitetään innokkaasti uusia kierrätysmateriaaleja. Uusista biomateriaaleista etsitään korvaajaa muun muassa öljypohjaisille muovipakkauksille.

Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Helsingin Laajasalon länsikärki toimi öljysatamana lähes 90 vuoden ajan. Muutaman kilometrin päässä keskustasta varastoitiin polttoaineita ja sekoiteltiin voiteluaineita. Nyt vanha satama on saanut väistyä uusien asuntojen tieltä ja jäljelle on jäänyt vain muutama öljysäiliö.

Yksi jäljelle jääneistä säiliöistä toimii parhaillaan näyttämönä uusille biomateriaaleille ja kierrätysmenetelmille. Öljysäiliö 468 on täytetty ratkaisuilla, joilla tulevaisuudessa on tarkoitus korvata nykyiset öljypohjaiset materiaalit.

Helsingin muotiviikkojen ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n EcoVillage-näyttelyssä keskiössä ovat kiertotalous ja kestävät arvot. Esillä on muun muassa uusiokuidusta valmistettu juhlapuku, joka viime itsenäisyyspäivänä nähtiin europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen yllä linnan juhlissa.

Öljysäiliöstä löytyy myös koivuviilusta veistetty polkupyörä ja selluloosasta valmistetut kengät. Pihalla on vettä kierrättävä suihku ja sähkövene. Ja tietenkin Tesla.

Loputtomiin ei voi kierrättää

Biomateriaalien kehittyminen mahdollistaa yhä moninaisempien tuotteiden valmistamisen. Samalla kierrätysmenetelmät ovat parantuneet, mikä lisää kierrätysmateriaalien tarjontaa.

Pelkällä kierrätysmateriaalilla ei kuitenkaan pötkitä pitkälle.

– Me tarvitsemme aina myös neitseellistä materiaalia. Kun kiertojen lukumäärä kasvaa, kierrätysmateriaalien toiminnallisuus huononee ja sen takia ne jossakin kohtaa myös tulevat kierrosta pois, toteaa VTT:n tutkimusjohtaja Tiina Nakari-Setälä.

Tämän vuoksi on tärkeää, että kiertoon tulevat uudet materiaalit ovat mahdollisimman ekologisia. Pelkästään se, että materiaali on biopohjainen ei tee siitä automaattisesti luontaisesti hyvää tai kestävää.

– Meillä on paljon niin sanottuja biomuoveja, jotka itse asiassa ovat hyvin samankaltaisia kuin tänä päivänä öljystä valmistetut muovit. Ne ovat tavallaan ominaisuuksiltaan ihan samanlaisia. Ne eivät esimerkiksi hajoa luonnossa, Nakari-Setälä huomauttaa.

Tutkimusjohtaja muistuttaa kuitenkin heti perään, että perinteiseen muoviin verrattuna biomuovit ovat ympäristöystävällisempi vaihtoehto.

Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Kierrätysmateriaalien kysyntä kasvaa

Ekologisuuden ja kestävän kehityksen arvo on huomattu yritysmaailmassa. Useat yhtiöt ovat ilmoittaneet luopuvansa ympäristölle haitallisista materiaaleita.

Viimeisimpänä urheiluvaatevalmistaja Adidas, joka kertoi viime maanantaina pyrkivänsä käyttämään vain kierrätysmuovia vuoteen 2024 mennessä. Vaatteiden lisäksi neitseellisen muovin käytöstä luovutaan yhtiön toimistoissa, liikkeissä ja varastoissa. Adidas arvioi tämän säästävän noin 40 tonnia muovia joka vuosi.

Samanlaisia ilmoituksia on kuultu muun muassa kahvilaketju Starbucksilta ja pikaruokajätti McDonald’silta.

Nähtäväksi jää parantaako kierrätysmuovin kysyntä itse muovin kierrätystä. Tällä hetkellä maailmanlaajuisesti muovista kierrätetään vain 14 prosenttia. Paperin kohdalla kierrätysprosentti on vajaat 60 ja raudan sekä teräksen kohdalla jopa 90 prosenttia.

Paperikasseja muovin ominaisuuksilla

Kierrätettyä tai ei, muovi on muovia, muistuttaa suomalaisen startup-yritys Papticin perustaja ja toimitusjohtaja Tuomas Mustonen. VTT:n tutkimusprojektista syntynyt Paptic pyrkii korvaamaan pakkausmuovit uudella materiaalilla.

– Maailmalla on paljon pyritty korvaamaan muovia biomuovilla. Meidän näkökulma on se, että miksei muovia korvattaisi paremmilla papereilla, koska paperi on uusiutuva, biohajoava ja erityisesti kierrätettävä vaihtoehto, Mustonen sanoo.

Paptic on kolmen vuoden ajan kehittänyt tuotettaan. Tällä hetkellä yrityksellä on rahoituskierros käynnissä ja paperikone hakusessa. Teollisen mittakaavan tuotannon on tarkoitus käynnistyä tänä vuonna.

Papticin ensimmäinen tuote on muovin ominaisuuksilla varustettu paperikassi, joka kestää vettä ja jonka voi tuikata saunan pesään sytykkeeksi. Mustonen painottaa, että ekologisuuden pitää olla helppoa.

– Sen sijaan, että pyrimme muuttamaan ihmisten käyttäytymistä, niin tehdään ekologisuudesta helppoa, koska useimmat kuluttajat haluavat toimia vastuullisesti, jos se on vaan helppoa ja käytännöllistä.

Lue myös:

Puuvilla loppuu – vaateteollisuuden on nyt pakko keksiä uusia vaihtoehtoja tilalle