Salamointi lietsoo Ruotsin metsäpaloja – lisää syttyi päivän aikana, yksi paloista armeijan räjähdealueella

Ljusdalin metsäpaloa maan keskiosissa kutsutaan jo Ruotsin nykyhistorian suurimmaksi. Palot ovat levinneet myös armeijan harjoitusammunta-alueelle, jossa on räjähtämättömiä ammuksia.

metsäpalot
Paloauto ajaa tietä, jonka vieressä metsä palaa.
Kårbölen metsäpalo on yksi Ruotsin pahimmista paloista tällä hetkellä.Mats Anderssson / EPA-EFE

Ruotsissa metsäpalot ovat jatkaneet roihuamistaan lauantain aikana. Ukkossalamat ovat lisäksi sytyttäneet lisää paloja.

Aftonbladetin mukaan (siirryt toiseen palveluun) uusia paloja on syttynyt päivän aikana ainakin Luulajan alueella Bodenissa ja Ylikainuussa. Päivän aikana on salamoinut rajusti – 3 400 kertaa tunnissa. Sen sijaan toivottua helpotusta palojen sammuttamiseen sateet eivät toistaiseksi ole tuoneet.

Kaikkiaan Ruotsissa raivosi lauantaina alkuillasta 68 paloa. Se on vähemmän kuin eilinen 80, mutta toistakymmentä enemmän kuin aamulla. Yhteensä palot kattavat noin 20 000 hehtaarin alueen.

Ruotsin radion mukaan (siirryt toiseen palveluun) maan keskiosassa Ljusdalissa Gävleborgin läänissä leimuava palo on jo Ruotsin nykyhistorian suurin.

Metsäpalon vuoksi suljettu maantie Ruotsin Ljusdalissa.
Metsäpalon vuoksi suljettu maantie Ruotsin Ljusdalissa.Maja Suslin / AFP

Osa mahdottomia sammuttaa

Tilanne on todella vakava erityisesti Gävleborgin, Jämtlandin, Västernorrlandin ja Taalainmaan lääneissä, jossa palot ovat suuria.

– Meillä ei ole toivoa sammuttaa mitään näistä paloista muutoin kuin säänmuutoksella, toisin sanoen jatkuvalla, päiviä kestävällä sateella, kertoo Peter Arnevall Ruotsin yhteiskuntasuojelu- ja valmiusviranomaisesta TT:lle.

Arnevallin mukaan Kårbölen palo Ljusdalissa on pahin juuri tällä hetkellä.

– Kärbölen ympärillä oleva palo on kaikkein voimakkain juuri nyt, se pahenee ja pahenee. Se on ensisijainen, Arnevall sanoi SVT:lle. (siirryt toiseen palveluun)

Tilanne vaihtelee eri osissa maata, ja esimerkiksi Jämtlandin metsissä sammutustyöt ovat tuottaneet tulosta. Palojen sammutustöitä on hankaloittanut kova ja nopeasti suuntaa vaihtava tuuli.

Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Räjähdysvaara estää sammutusta

Tuli on levinnyt myös puolustusvoimien harjoitusammunta-alueelle Trängsletissä, Älvdalenissa. Harjoitusalueelle pelastustyöntekijöillä ei ole asiaa räjähdysvaaran vuoksi

– Suurin osa paloalueesta on suljettu turvallisuussyistä. Sillä alueella on räjähteitä. Emme saa mennä kilometriä lähemmäs harjoitusalueen rajaa, sanoi aluepäällikkö Thomas Reichert Ruotsin pelastuslaitokselta.

Härnosandin kunnassa Västernorrlandin läänissä syttyi lauantaina uusi metsäpalo, joka uhkasi liikennettä Suomeen ulottuvalla E4-moottoritiellä. Metsäpalon savujen pelättiin haittaavan näkyvyyttä.

Monin paikoin ihmisiä on kehotettu pysymään sisätiloissa ja sulkemaan ikkunat savujen takia. Satoja ihmisiä on jo evakuoitu kodeistaan viime päivien aikana.

Ensi viikko: hellettä, hellettä ja hellettä

Tänään lauantaina ja huomenna sunnuntaina on luvassa sateita ja ukkosia, mutta alkuviikosta Ruotsin sääkartta on täynnä auringon kuvaa ja hellelukemia.

– Ensi viikon lämpö huolestuttaa meitä – uuden lämpöaallon kanssa tulee rankkaa. Silloin kuivuu, ja se luo yhä kovempaa painetta kaikille, jotka työskentelevät tulipalon kanssa, sanoi Thomas Reichert.

Huoletonta tulenkäyttöä

Viranomaiset ovat huolestuneet myös ihmisten käytöksestä. Vaikka rajut metsäpalot raivoavat ja yleisöä on varoitettu metsäpalovaarasta, poliisi on saanut jatkuvasti hälytyksiä grillaavista ja tulia sytyttäneistä ihmisistä.

Pelkästään Tukholman läänissä lauantaina 14.00 – 17.00 välillä poliisi kävi käskemässä 32 avotulta tai grilliä sammutettavaksi, raportoi poliisi.

Aiheesta aiemmin:

Ruotsin metsäpaloja ei ole saatu hallintaan – liekkejä yritetään nyt sammuttaa ilmasta pudotettavilla vesipommeilla

Grillausmainokset kuumentavat tunteita kymmenien metsäpalojen Ruotsissa – "Helkkari soikoon, täällä on grillauskielto"

Lähteet: Yle, STT