Ruotsi saa apua maan historian suurimpien metsäpalojen sammuttamiseen – paloja edelleen runsaasti

Jämtlandissa tilanne on jo hieman parantunut. Ragundan kunnassa onnistuttiin myöhään lauantaina illalla sammuttamaan 100 hehtaarin alue.

metsäpalot
Metsäpalojen sammutusryhmä kokoontuu Älvdalenin harjoitusammunta-alueella
Metsäpalojen sammutusryhmä kokoontui Älvdalenin harjoitusammunta-alueella lauantaina.Nisse Schmidt / AFP

Ruotsissa on saatu kansainvälistä apua maan historian suurimpien metsäpalojen sammuttamiseen.

Lauantaina 139 puolalaista palomiestä taittoivat matkaa Ruotsin läpi kohti pohjoista. Jopa 44 punaisen ajoneuvon jonon pitäisi saapua Härjedalenin kuntaan sunnuntaina lounasaikaan mennessä, kertoo ruotsalaislehti Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun).

Expressen kertoo (siirryt toiseen palveluun), kuinka ruotsalaiset ovat seuranneet jonon etenemistä teiden varsilla ja heiluttaneet apuun tulleille palomiehille Puolan ja Ruotsin lippuja.

Ranskasta paikalle on matkalla 60 palomiehen ryhmä, joka on erikoistunut vaikeiden maasto-olosuhteiden paloihin.

Lauantaina palopaikoille saapui lisäksi ainakin kaksi ranskalaista metsäpalojen sammutukseen tarkoitettua lentokonetta.

Ranskalainen metsäpalojen sammutukseen tarkoitettu lentokone
Kaksi ranskalaista metsäpalojen sammutukseen tarkoitettua lentokonetta laskeutui lauantaina Svegiin, Härjedalenin kuntaan pohjoisessa Ruotsissa.Mats Andersson / EPA-EFE

Jämtlandissa tilanne on parantunut

Sunnuntaina aamulla Ruotsissa oli 43 metsäpaloa. Lauantaina illalla niitä oli 74. Perjantaina illalla paloja oli peräti 83.

Rajut ukkoset sytyttivät lauantaina lisää metsäpaloja, ainakin Luulajan alueella Bodenissa ja Ylikainuussa. Päivän aikana salamoi jopa 3 400 kertaa tunnissa.

Sen sijaan toivottua helpotusta palojen sammuttamiseen sateet eivät toistaiseksi ole tuoneet. Sateita ja ukkosia on luvassa vielä sunnuntainakin.

Tilanne on todella vakava erityisesti Gävleborgin, Jämtlandin, Västernorrlandin ja Taalainmaan lääneissä, jossa palot ovat suuria.

Älvdalenin Trängsletissä tuli on levinnyt puolustusvoimien harjoitusammunta-alueelle. Pelastustyöntekijöillä ei ole alueelle asiaa räjähdysvaaran vuoksi.

Jämtlandissa sammutustyöt ovat tuottaneet silti hieman tulosta. Aftonbladetin mukaan Ragundan kunnassa onnistuttiin sammuttamaan 100 hehtaarin alue myöhään lauantaina illalla.

Kartta
Suurimmat palot ovat olleet Fågelsjön ja Lillåsenin kylissä Ljusdalenin kunnassa, Kårbölessä, Trängsletissä ja Brattsjön kylässä Örnsköldsvikin kunnassa.Yle Uutisgrafiikka

2 000 vapaaehtoista ilmoittautunut auttamaan

Erityisen paha tilanne on Kårbölessa Ljusdalin kunnassa. Ruotsin radion mukaan (siirryt toiseen palveluun) palo on jo Ruotsin nykyhistorian suurin.

Aftonbladetin mukaan Ljusdalin palot ovat kaksinkertaistuneet päivän aikana. Paikalle on lähetetty Ruotsin puolustusvoimien telaketjuvaunu, jolla palomiehiä voidaan evakuoida, jos he jäävät loukkuun liekkien keskelle.

Pelastusviranomaiset neuvottelevat tällä hetkellä puolustusvoimien kanssa lennokkien käytöstä sammutustyössä.

Myös ruotsalaiset ovat innostuneet auttamaan. Ruotsalaisen uutistoimiston TT:n mukaan jopa 2 000 vapaaehtoista on ilmoittautunut Punaiselle Ristille ja kertonut haluavansa auttaa metsäpalojen sammuttamisessa.

Palojen sammutustöitä on hankaloittanut kova ja nopeasti suuntaa vaihtava tuuli.

Metsäpalo Ljusdalin kunnassa
Ljusdalin metsäpalo 18. heinäkuuta.Maja Suslin / EPA-EFE

Kaikki eivät ole tyytyväisiä

Metsäpalojen tieltä on evakuoitu Ruotsissa satoja ihmisiä.

Ruotsalaislehti Dagens Nyheter kertoo (siirryt toiseen palveluun), että kaikki eivät silti ole olleet tyytyväisiä pelastajien työhön. Kårbölen ja Enskogenin asukkaat ovat sitä mieltä, että palon leviämisen Ljusdalissa olisi voinut pysäyttää aiemmin.

– Ilmoitimme, kun näimme palon ylhäällä vuorella, mutta sitä ei otettu huomioon, sanoo Enskogenista evakuoitu Jörgen Johansson Dagens Nyheterille.

Asukkaat kertovat ärsyyntyneensä myös sen vuoksi, ettei alueen metsäpaloista tiedoteta tarpeeksi.

Päivitetty sunnuntaiaamun metsäpalojen määrä 22.7. kello 11.04.

Lue myös:

Salamointi lietsoo Ruotsin metsäpaloja – lisää syttyi päivän aikana, yksi paloista armeijan räjähdealueella

Ruotsin metsäpaloja ei ole saatu hallintaan – liekkejä yritetään nyt sammuttaa ilmasta pudotettavilla vesipommeilla

Grillausmainokset kuumentavat tunteita kymmenien metsäpalojen Ruotsissa – "Helkkari soikoon, täällä on grillauskielto"

Liekit voivat roihahtaa nopeasti, pelastajat lähestyvät palorintamaa selkäpuolelta – Animaatio näyttää, miten metsäpalo syttyy ja sammutetaan