Hyppää sisältöön

Sadekuurot ovat hillinneet Lapin maastopaloja ja hidastaneet niiden leviämistä

Pelastuslaitos on valmiudessa niin kauan kuin Venäjän puolella palaa.

Pyhärannan metsäpalon sammutustöitä viime torstaina. Kuva: Roni Lehti / Lehtikuva

Sadekuurot ovat hillinneet Itä-Lapin metsäpaloja ja hidastaneet niiden leviämistä, kertoo Lapin pelastuslaitoksen tiedotuspäällikkö Ari Soppela.

– Tänään on luvattu kovempia sateita koko Lapin alueelle, myös sinne paloalueelle. Toivotaan, että sateet yltäisivät laajasti myös Venäjän puolelle, että vaara ensi viikolla poistuisi.

Soppelan mukaan vettä pitäisi sataa useita millimetrejä, jotta palo saadaan kokonaan sammutettua.

– Sateita toivotaan vähintään kymmentä, kahtakymmentä millimetriä, että sammutusvaikutus olisi pysyvä.

– Meidän täytyy olla valmiudessa niin kauan kuin Venäjän puolella on paloja ja sitten seurata säätä, sillä on mahdollista, että palot syttyvät uudestaan sateiden loppuessa.

Raja-Joosepissa on saatu Venäjältä levinnyt maastopalo sammutettua, ja alueella on siirrytty jälkisammutukseen. Venäjän maastopalo ei enää uhkaa levitä myöskään Suomen puolelle Sallassa, ja alueelta vähennetään kaluston ja henkilöstön määrää.

Myös Raja-Joosepin rajavartioasema toimii taas normaalisti. Rajavartioasema ja rajanylityspaikalle johtava tie 91 Ivalosta olivat suljettuina maastopalojen takia parin päivän ajan.

Maastopaloa sammutetaan Raja-Joosepissa perjantaina. Kuva: Lapin rajavartiosto

Pyhärannassa jälkivartioidaan

Pyhärannan maastopalo Varsinais-Suomessa saatiin hallintaan perjantaina iltapäivällä. Palopaikalla on jatkettu viime yön aikana jälkivartiointia.

– Pieniä kytöpesäkkeitä on löytynyt kymmeniä, mutta liekkipaloja ei ole ollut, kertoo Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Markus Rautio.

– Tämä päivä mennään kolmella yksiköllä. Alkuviikoon menee, että kokonaan päästään pois.

Raution mukaan Pyhärannassa paloi metsää kymmeniä hehtaareja. Lisäksi paloissa tuhoutui vajarakennus, jossa oli lasikuituveneitä trailereineen.

Lue lisää: