Hyppää sisältöön

Israel päästi turvaan 800 syyrialaista "Valkokypärää" – työskentelivät siviilien auttamiseksi sodan runtelemalla rajalla

Syyrialaiset avustustyöntekijät ja heidän perheensä pelastettiin ensin Jordanian puolelle, josta heidät kuljetetaan Britanniaan, Kanadaan ja Saksaan.

Valkoisiin kypäriin kuuluvia vapaaehtoisia Idlibin kaupungissa Syyriassa huhtikuussa. Kuva: Mohammed Badra / EPA

Israel on päästänyt turvaan 800 syyrialaista avustustyöntekijää, jotka työskentelevät maassa sodasta kärsivien siviilien auttamiseksi.

Israelin armeija ilmoitti asiasta sunnuntaina. Avustustyöntekijät on evakuoitu lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Israelin miehittämillä Golanin kukkuloilla sijaitsevalta Syyrian raja-alueelta.

Avustustyöntekijät kuuluvat Syyrian siviilipuolustusjärjestöön, niin kutsuttuihin Valkokypäriin.

Työntekijät ja heidän perheensä pelastettiin ensin Jordanian puolelle, josta heidät kuljetetaan länsimaihin. Jordania on ilmoittanut kuljettavansa heidät Britanniaan, Kanadaan ja Saksaan.

Hengenvaara uhkasi avustustyöntekijöitä

Evakuointi tehtiin Yhdysvaltojen ja sen eurooppalaisten liittolaisten pyynnöstä. Avustustyöntekijöiden katsottiin olevan hengenvaarassa.

Jordanian ulkoministeriön mukaan avustustyöntekijät suostuttiin ottamaan vastaan "puhtaasti humanitaarisista syistä".

Turvaan siirretyt vapaaehtoiset työskentelivät Syyrian opposition hallitsemalla alueella Syyrian lounaisosissa. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) työntekijät joutuivat Syyrian hallituksen hyökkäyksen kohteeksi.

Jordania vahvistaa maahan saapuneen 800 ihmistä. Epäselvää silti on, sisältyykö lukuun avustustyöntekijöiden perheenjäseniä. BBC:n mukaan Jordaniaan olisi päässyt vain 422 vapaaehtoista ja heidän perheenjäsentään.

Israelin puolustusvoimat aikoo evakuoinnista huolimatta olla puuttumatta Syyrian konfliktiin.

Syyrian sisällissotaa on käyty vuodesta 2011 lähtien. Eri ryhmiin kuuluvat maltilliset ja islamilaiset kapinalliset taistelevat hallitusta vastaan. Sotaan ovat sekaantuneet myös monet ulkovallat.

Valkokypärät on perustettu vuonna 2013. Se on vapaaehtoisten avustajien verkosto, joka on toiminut eri puolilla Syyrian kapinallisalueita virallisten pelastusjärjestöjen puutteessa. Jäsenet ovat pelastaneet tuhansien siviilien hengen.

Järjestöstä on tehty länsimaissa kaksi palkittua dokumenttia ja se on ollut ehdolla myös Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

22.7. kello 12.57 muutettu otsikosta sana "siirsi" muotoon "päästi".

22.7. kello 13.37 lisätty maininta epäselvyyksistä Jordaniaan evakuoitujen ihmisten määrässä.

22.7. kello 14.55 täydennetty, muokattu

Aiheesta muualla:

.
.