Kilpisjärven gyrokopteriturmassa kuollut mies oli Norjan yleisradion toimittaja – katso ilmakuva onnettomuuspaikalta

Poliisilla ei ole vielä selvyyttä kopterin reitistä.

pelastustoiminta
Ilmakuva Kilpisjärven onnettomuuspaikalta, joka on kuvassa keskellä.
Ilmakuva Kilpisjärven onnettomuuspaikalta, joka on kuvassa keskellä.Lapin poliisilaitos

Enontekiöllä Kilpisjärven alueella tapahtuneessa gyrokopteriturmassa kuollut mies oli Norjan yleisradion toimittaja Morten Ruud, 57, kertoo NRK (siirryt toiseen palveluun).

Toinen gyrokopterin kyydissä olleista loukkaantui poliisin mukaan turmassa lievästi, ja hänet vietiin sairaalaan Norjaan.

Poliisilla ei ole vielä selvyyttä onnettomuuden syystä. Poliisi tekee yhteistyötä Suomen ja Norjan onnettomuustutkintakeskuksien kanssa. Koneen jäänteet kuljetetaan Norjaan tutkittavaksi. Gyrokopterin omistaa norjalainen lentokerho.

– Suomen ja Norjan onnettomuustutkintakeskukset ovat ottaneet asiasta kopin. Poliisi odottaa heidän tekemiään selvityksiä, kertoo Lapin poliisilaitoksen rikoskomisario Kirsi Huhtamäki.

Poliisilla ei ole tässä vaiheessa tietoa kopterin reitistä.

– Ei ole tietoa, mistä kopteri oli matkalla, ja millä asialla he ovat Suomen puolella liikkuneet. Poliisi ei ole vielä päässyt puhuttamaan loukkaantunutta henkilöä, Huhtamäki sanoo.

Morten Ruud
Morten RuudKsenia Novikova / NRK

OTKES ei ryhtyne selvittämään

Suomen Onnettomuustutkintakeskus (OTKES) ei toistaiseksi ryhdy selvittämään kopteriturmaa. Syynä on se, että Euroopassa gyrokopterit eivät varsinaisesti kuulu onnettomuustutkintakeskuksille.

– Näillä näkyminen meillä ei ole mitään syytä lähteä selvittämään onnettomuutta. Avustamme, jos norjalaiset haluvat kaikesta huolimatta sitä selvittää, kertoo OTKESin johtava tutkija Ismo Aaltonen.

Aaltosen mukaan OTKES on kuitenkin tehnyt poliisin kanssa yhteistyötä, jotta muun muassa kopterin mahdollisia gps-tietoja saadaan talteen.

– Välitämme niitä tietoja Norjaan. Jos norjalaiset päättävät tutkia, niin heillä on mahdollisimman hyvä materiaali käytettävissä.

Oulun poliisin mukaan Suomen lentopelastuskeskus sai lauantai-iltana noin kello 19.00 jälkeen tiedon Norjan ilmailuviranomaisilta, että norjalainen gyrokopteri on pudonnut Suomen puolelle Kilpisjärven Dierpmesjärven koillispuolella.

Tapahtumapaikalle lähti kaksi pelastushelikopteria Norjasta suorittamaan etsintää ja pelastustehtävää.