Etelässä etsitään lääkäreitä, pohjoisessa potilaita – Sairaaloissa pulaa kesäsijaisista ainakin Helsingissä, Pirkanmaalla ja Kymenlaaksossa

Ylen kyselyssä kahdeksan keskussairaalaa ilmoitti, että osastojen kesäsulkujen määrää on pystytty viime vuosina vähentämään.

erikoissairaanhoito
monitoreja leikkaussalissa
Kesäisin sairaaloissa vähennetään muun muassa kiireettömiä leikkauksia.Mari Kahila / Yle

Sairaalat supistavat kesäisin toimintaansa erityisesti erikoissairaanhoidon osalta. Lääkäreiden ja hoitajien on päästävä pitämään lomansa jossain kohtaa, ja päteviä sijaisia voi olla vaikea löytää riittävästi.

Tietyillä osastoilla toiminnan keventäminen on muita helpompaa, sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n johtajaylilääkärin viransijainen Petri Bono

– Variaatio on suurta. Meillä tehdään kesällä puolet vähemmän leikkauksia päivittäin, eli määrä tippuu noin neljästäsadasta noin kahteensataan, Bono kertoo.

– Toisaalta syöpähoitoja annetaan heinäkuussa määrällisesti täsmälleen yhtä paljon kuin marraskuussa.

Yle kysyi sairaanhoitopiirien keskussairaaloilta, miten ne järjestävät toimintansa kesäisin. Suomen 21 sairaanhoitopiiristä muut paitsi Kainuu ja Ahvenanmaa vastasivat.

Kahdeksan piiriä ilmoitti, että kokonaisten osastojen sulkuja tehdään aiempaa vähemmän. Juuri missään määrä ei ole lisääntynyt.

Etelässä on kesäisin pulaa lääkäreistä

Kaikki sairaanhoitopiirit toteavat, että kesäjärjestelyt ovat suuri urakka. Alueellinen vaihtelu niin palveluiden kysynnässä kuin sijaisten saatavuudessa on kuitenkin suurta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri (vs.) Petri Bono.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri (vs.) Petri Bono.Yle

Pulaa pätevistä sijaisista valiteltiin erityisesti Etelä-Suomessa. Sijaisten saatavuuden vaikeuden nostivat esiin muun muassa Helsingin ja Uudenmaan, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirit.

Sulku vai supistettu toiminta on veteen piirretty viiva.

Vesa Kataja, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri

Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä Carean johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa muistuttaa, että lääkäripula on erikoissairaanhoitoa laajempi ilmiö.

– Kuten tunnettua, Pohjois-Kymen sairaalan perusterveydenhuollon osastoista kaksi on suljettuna kesän aikana. Osastosulku johtuu puhtaasti lääkäripulasta.

Pohjoisessa erikoissairaanhoidon potilaat vähenevät kesällä

Pohjoisessa tilanne keikahtaa lääkäripulasta potilaiden puutteeseen. Pohjois-Pohjanmaan, Länsi-Pohjan ja Lapin sairaanhoitopiirit toteavat, että kesäisin pärjää hyvin pienemmilläkin resursseilla.

– Paikat ovat auki ja käytettävissä, mutta niihin ei ole tulijoita näin kesäaikaan. Perusterveydenhuollon vuodeosastot toimivat, joten ei ole tarvetta tulla Lapin keskussairaalaan, toteaa johtajaylilääkärin varahenkilö Katri Vuopala Lapin keskussairaalasta.

Lyhyempiä remontteja tehdään, kun osasto on suljettuna, eli käytetään hyväksi sitä aikaikkunaa.

Petri Bono, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Sairaanhoitopiireistä todetaan yleisesti, että esimerkiksi kiireettömien leikkausten osalta myös potilaat siirtävät ne mieluummin lomakauden jälkeiseen aikaan, kuin käyvät leikkauksessa keskellä kesää.

Loma halutaan viettää rauhassa, ja osa myös pelkää, että leikkausten tulehdusriski on kesähelteillä suurempi.

Osaston sulku voi myös olla supistettua toimintaa järkevämpää

Sairaanhoitopiirit muistuttavat, ettei se, minkä verran osastoja varsinaisesti suljetaan, kerro koko totuutta kesän tilanteesta.

– Meillä sulkemisia on selvästi vähemmän kuin aiemmin. Mutta sulku vai supistettu toiminta on veteen piirretty viiva, toteaa Keski-Suomen keskussairaalan johtajaylilääkäri Vesa Kataja.

Toisaalta esimerkiksi Päijät-Hämeessä ja Pohjois-Karjalassa osastojen sulkuja ei tehdä, koska vuodepaikkoja on ylipäätään vähennetty.

HUS:n Petri Bono muistuttaa, että sulku voi olla järkevää muutenkin.

– Lyhyempiä remontteja tehdään, kun osasto on suljettuna, eli totta kai käytetään hyväksi sitä aikaikkunaa.

Kesäkauden myötä supistettu toiminta kestää useimmissa sairaanhoitopiireissä suurin piirtein juhannuksen tienoilta elokuun puoliväliin.