Herätys: Koirahoitolat houkuttavat, kreikkalaiset antavat hellevinkkejä, Lapissa sateita ja ukkosia

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Lapsia uimassa.
.Jari Kovalainen / Yle

Kaupungit imuroivat suomalaisia pois maaseudulta, vaikka kansa ei sitä halua

Neljä viidestä suomalaisesta haluaa, että koko Suomi pysyy asuttuna. Tämä käy ilmi Ylen Taloustutkimukselta tilaamasta selvityksestä. 79 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että valtion pitää turvata palvelut koko Suomen asuttuna pitämiseksi. Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkosen mukaan tulokset osoittavat selvästi suomalaisten olevan huolissaan alueellisen eriarvoisuuden lisääntymisestä.

Vanha lato kesäisessä peltomaisemassa.
Esko Jämsä / AOP

Homminki, arpeeti ja hitsi – näitä murresanoja on käytetty eri puolilla Suomea

Suomen murresana-arkisto on maailman suurin. Perinteistä maatyötä harjoittanut vanha kansa hahmottuu säilyneiden sanojen välityksellä. Murteissa elävät monet vanhat sanat ja kansankieli on säilynyt Suomessa. Monesti murre elähdyttää ja piristää kuulijaansa: joha mie sanoi, vaikken mittää virkkant!

maatyöläisiä työssä
Ryyniä hakataan huhmarissa Liesjärvellä.Esko Aaltonen, 1930, Museovirasto

Ahdistaako koiran vieminen viikoksi hoitoon? Asiantuntija: Pahinta on, jos koira on paljon yksin

Koirien viemisestä hoitolaan on tullut aiempaa suositumpaa. Vaikka koirahoitolat palvelutarjontoineen kuulostavatkin siltä, että viikko hoidossa on koiralle riemukas loma, aivan niin ei asian laita silti ole, muistuttaa koirien käyttäytymisen asiantuntija.

Koiria häkeissä koirahoitolassa
Riina Kasurinen/Yle

Kastele parveke, syö persikoita ja suuntaa tuuletin jääpalakulhoon – Näillä ja muilla vinkeillä kreikkalaiset selättävät helteen

Kreikkaa on koetellut sunnuntaista asti helleaalto, ja lämpötilat ovat yltäneet paikoin jopa 40 asteeseen. Yle Uutisten Kreikan-avustaja Sara Saure kertoo, miten kreikkalaiset selviävät tukalista helteistä.

Vesimeloneja myynnissä katukojussa.
Kreikkalaiset suosittelevat vesimelonien syömistä helteellä.Simela Pantzartzi / EPA

Lapissa sadekuuroja, muualla poutaa

Sade- ja ukkoskuurot jatkuvat maanantain aikana Lapissa, kertoo Ylen meteorologi Joonas Koskela. Maan etelä- ja keskiosassa päivä on pääosin aurinkoinen ja poutainen. Paikoin voi tulla yksittäisiä sadekuuroja. Lämpötila kohoaa aurinkoisilla alueilla selvästi hellerajan yläpuolelle. Lapin sateisimmilla alueilla on vähän viileämpää.

Sääkartta.
Yle

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.