1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Afganistan

Kiistelty varapresidentti palasi maanpaosta Afganistaniin, vastassa heti lentokentällä tappava itsemurhaisku

Varapresidentti Abdul Rashid Dostumia syytettään kidutuksesta ja sotarikoksista. Hän on ollut maanpaossa Turkissa.

Afganistan
Kiistelty varapresidentti Abdul Rashid Dostum palasi Afganistaniin maanpaosta.
Kiistelty varapresidentti Abdul Rashid Dostum palasi Afganistaniin maanpaosta.Jawad Jalali / EPA

Ainakin 11 ihmistä on kuollut itsemurhaiskussa Kabulin lentokentän lähellä sunnuntaina illansuussa, kertoivat Afganistanin viranomaiset. Isku tehtiin vain hetkeä sen jälkeen kun kiistelty varapresidentti Abdul Rashid Dostum oli palannut maahan maanpaosta.

Panssariautossa matkustanut Dostum ei haavoittunut iskussa.

Räjähdyksessä haavoittui ainakin 48 ihmistä. Viranomaisten mukaan uhrien joukossa oli sekä turvallisuusjoukkojen jäseniä että siviilejä.

Terroristijärjestö Isis sanoo tehneensä iskun. Isis kertoi asiasta Amaq-uutistoimistonsa kautta. Iskun kohteeksi sanottiin Dostum.

Vaikutusvaltainen kenraali Dostum on entinen sotapäällikkö ja etniseltä taustaltaan uzbekki. Hän lähti epäselvissä olosuhteissa maanpakoon toukokuussa 2017 sen jälkeen kun Afganistanin syyttäjänvirasto aloitti häntä koskevan tutkinnan.

Kidutuksesta ja sotarikoksista epäilty

Syytteiden mukaan Dostum olisi määrännyt turvamiehensä sieppaamaan Dostumin entisen liittolaisen ja sittemmin polittiseksi vastustajaksi siirtyneen kuvernöörin, jota sitten pidettiin vankina, kidutettiin ja pahoinpideltiin seksuaalisesti. Seitsemän turvamiestä on tuomittu rikoksesta.

Dostum tuki Yhdysvaltoja Taliban-liikkeen kukistumisessa 2001. Häntä on sittemmin on syytetty myös sotarikoksista, joihin hän olisi syyllistynyt Talibanin kukistumisen jälkeen. Hän muun muassa tiettävästi antoi satojen talibanvankien tukehtua kuoliaaksi kuljetuskonteissa.

Yhdysvallat arvostelee Dostumia ihmisoikeusrikoksista.

Tuhannet Dostumin kannattajat ovat kuitenkin osoittaneet mieltään hänen palaamisekseen maahan. Erityisesti pohjoisen uzbekkialueella mielenosoitukset ovat kääntyneet väkivaltaisiksi ja vaikeasti hillittäviksi.

Afganistanin hallitus on estänyt Dostumin maahanpaluun useita kertoja. Arvioiden mukaan presidentti Ashraf Ghani salli nyt Dostumin paluun, jotta pohjoisalue rauhoittuisi.

Ghani, etnisesti pashtu, kutsui Dostumia 2009 "tunnetuksi tappajaksi". Ghani kuitenkin valitsi Dostumin liittolaisekseen 2014 presidentinvaaleissa saadakseen uzbekkien tuen, mikä näin kuvaa Afganistanin etnisiin ryhmiin pohjaavia poliittisia ongelmia.

Päivitetty 22.7.2018 kello 19.29: Isis sanoo tehneensä iskun.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi