1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmahyökkäys

Israel iski Syyrian länsiosaan

Israel on tehnyt taas ilmaiskuja Syyriaan.

Ilmahyökkäys
Israelilaissotilaita tähystämässä Syyriaan.
Jännitys Israelin ja Syyrian välillä kasvaa.Atef Safadi /EPA

Israel on tehnyt ilmaiskun Syyrian länsiosaan Masyafiin sunnuntaina, kertoo Syyrian virallinen uutistoimisto SANA. Ilmaiskut kohdistuivat Syyrian hallinnon sotilaskohteeseen. Israel iski jo neljännen kerran tässä kuussa Syyrian alueella olevaan sotilaskohteeseen. Israelin viranomaiset ovat kieltäytyneet kommentoimasta tietoja.

Syrian Observatory for Human Rights –järjestö on myös raportoinut ilmaiskusta. Sen mukaan isku on kohdistunut paikkaan, jossa valmistetaan ohjuksia.

Israel on tehnyt useita iskuja Syyriaan kahden viime vuoden aikana. Sen ilmaiskujen kohteena ovat olleet Syyrian hallituksen joukot ja sen liittolaistensa Iranista. Ilmaiskuja on tehty myös Hizbollah –järjestöä vastaan.

Avustustyöntekijöitä turvaan

Israelin armeija on ilmoittanut, että se evakuoi Golanin kukkuloilla sijaitsevalta Israelin ja Syyrian raja-alueelta avustustyöntekijöitä lauantain ja sunnuntain välisena yönä. Heitä kutsutaan ”valkoisiksi kypäriksi” ja he kuuluvat Syyrian siviilipuolustusjärjestöön.

Yhdysvaltain ulkoministeriö ilmoitti, että se suhtautuu myönteisesti operaatioon. Samalla se huomautti Assadin hallitukselle ja Venäjälle, että nämä noudattaisivat tekemiään sitoumuksiaan Syyriassa, jotta väkivaltaisuudet saadaan loppumaan alueella.

Jordania tarjoaa väliaikaisen turvapaikan

Yhdysvallat ja sen eurooppalaiset liittolaiset olivat pyytäneet evakuoimaan avustustyöntekijät, koska heidän katsottiin olevan hengenvaarassa. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan 422 ihmistä etsii nyt turvapaikkaa.

Turvapaikanhakijat on luvattu sijoittaa Iso-Britanniaan, Kanadaan ja Saksaan. Jordania on tarjonnut heille väliaikaisen turvapaikan. Iso-Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt kiitti twiitissään, että Israel ja Jordania toimivat nopeasti tilanteessa.

Lähteet: AFP, reuters, STT