Saako sinilevässä uinutta kalaa syödä, mitä jos koira popsii levämassaa? Tutkijoiden viisi neuvoa

Syanobakteereja voi epähuomiossa kulkeutua jopa ruokapöytään. Myös lemmikit kannattaa pitää kaukana sinilevästä, sillä esimerkiksi koira voi innostua syömään haisevaa sinilevämassaa.

myrkytykset
Sinilevän myrkkyjen vaikutukset ihmisille ja eläimille
Sinilevän myrkkyjen vaikutukset ihmisille ja eläimille

Valo, lämpö ja ravinteet ovat sinilevän parhaita ystäviä. Tänä vuonna niitä on ollut tarjolla runsaasti, ja sinileväkukintoja onkin enemmän kuin vuosikymmeniin.

Laajat, sinertävänvihreät ja haisevat sinilevälaatat ovat hätkähdyttävä näky, mutta sinilevää voi piillä myös silmämääräisesti kirkkaalta näyttävässä vedessä. Levätilannetta voi seurata Ympäristökeskuksen sivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Erikoistutkijat Tarja Pitkänen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ja Pia Vennerström Evirasta vierailivat maanantaina Ylen aamu-tv:ssä ja kertoivat, mitä sinilevän kanssa eläessä kannattaa ottaa huomioon.

Millaisia oireita sinilevä aiheuttaa?

Yleensä lieviä oireita.

Sinilevät pystyvät tuottamaan erilaisia yhdisteitä, esimerkiksi maksa- ja hermomyrkkyjä. Tyypillisimpiä vaivoja ovat lievät vatsaoireet, kuten ripuli ja oksentelu, sekä iho-oireet, päänsärky ja flunssan tapaiset oireet. Harvinaisissa tapauksissa vakava altistuminen voi vaurioittaa maksaa ja aiheuttaa näköhäiriöitä.

Altistuksen jälkeen tärkein ensiapu on suihku ja saippua. Jos oireita ilmenee, neuvoja saa lääkäristä ja myrkytystietokeskuksesta.

Sinilevät eivät tarkalleen ottaen ole leviä, vaan sinibakteereja, joita kutsutaan myös syanobakteereksi. THL:n Tarja Pitkänen kuvailee niiden ominaisuksia kiehtoviksi.

– Sinibakteerit pystyvät yhteyttämään kuten levät, ja niissä on kaasurakkuloita, joiden avulla ne voivat määritellä, missä kohdassa vesipatsasta ne ovat. Siten pääsevät veden pintaan tekemään sinilevälauttoja eli kukintoja, kertoo Pitkänen.

Mistä tietää, onko mökkirannan levä myrkyllistä?

Kotikonstein sitä ei voi selvittää.

THL:n Tarja Pitkäsen mukaan yli puolessa sinileväkukinnoissa tiedetään olevan myrkyllisiä yhdisteitä. Siksi sinilevää, kuten myös muita leviä, kannattaa aina välttää.

Etenkin kesämökeillä järvivettä käytetään monin tavoin. Tärkeintä on huolehtia siitä, ettei leväistä vettä tule vahingossa nieltyä. Sinileväistä vettä ei saa käyttää edes löylyvetenä (siirryt toiseen palveluun).

Entäpä lemmikit?

Lemmikki altistuu herkemmin sinilevää sisältävälle vedelle. Se johtuu siitä, että uidessaan koira usein myös juo vettä.

– Levät tarttuvat myös turkkiin ja koirat nuolevat itsensä kuivaksi. Varsinkin koirat tykkäävät rantaan ajautuneista haisevista levämassoista: ne saattavat käydä pyörimässä siellä ja saattavat jopa syödä levää, varoittaa Eviran Pia Vennerström.

Koira voi saada nopeasti suuren annoksen sinilevää. Oireet vaihtelevat myrkystä riippuen. Hermomyrkkyjen oireet alkavat yleensä nopeasti: tunnin tai jopa puolen tunnin sisällä.

– Koira käy vaisuksi, kuolaa erittyy enemmän, tärisee, rupeaa oksentamaan. Tajunnantasokin saattaa heiketä, sanoo Vennerström.

Maksamyrkyissä oireiden näkyminen voi kestää pidempään, jopa päiviä. Silloinkin eläimen yleiskunto heikkenee, ja lemmikki saattaa olla väsynyt, täristä, oksentaa ja ripuloida. Jos lemmikki oirehtii, kannattaa ottaa pikaisesti yhteyttä eläinlääkäriin. Lääkehiili ja pesu ovat hyvä ensiapu.

Voiko sinilevävedestä pyydettyä kalaa syödä?

Kyllä voi, samoin rapuja.

Eviran erikoistutkija Pia Vennerströmin mukaan sinilevän myrkyt eivät imeydy lihaksistoon, ja siksi vedenelävien syöminen on turvallista. Sisäelimet kannattaa kuitenkin heittää pois.

– Kala tulee pestä hyvin ja putsata vonkaleen käsittelyn jälkeen hyvin myös kädet. Ei ole todettu, että ravuissa olisi ollut levämyrkkyjä, jotka olisivat aiheuttaneet ihmisille ongelmia, Vennerström kertoo.

Voiko sinilevävedellä kastella kasvimaan?

Yleensä ei kannata.

Eviran Pia Venneström ei suosittele syötävien vihanneksien kastelemista sinilevää sisältävällä vedellä.

– Levät tarttuvat tiukasti salaattiin. Niitä ei saa pestyä sieltä pois.

Juuresten kasteluun sinileväistäkin vettä voi käyttää.

Lue lisää:

Analyysi: Saammeko vielä joskus helteisen, sinilevättömän heinäkuun? Jotta näin kävisi, tarvitaan radikaaleja muutoksia

Poikkeuksellinen näky Enäjärvellä: tuhansia kuolleita simpukoita lilluu veden pinnalla – asukkaat siivoavat haisevaa rantaa haavilla

Terveystarkastajat ihmeissään – monet äidit ja isät antavat lastensa uida sinilevän seassa myrkytysriskistä huolimatta: ''Eilen uimme koko päivän''

Sinilevää on nyt ennätyksellisen paljon, ja se johtuu meistä – tutkijat kehottavat vaihtamaan lihan kalaan, viljelijät: lehmiä tarvitaan syömään nurmirehu pelloilta