Tamperelaiset stressaavat kesällä liikenteestä ja huonosta säästä muita suomalaisia enemmän

Tamperelaisten vastaukset erosivat muutenkin paljon muista kaupungeista.

Tampere
Kännykkä pienen Bluetooth-majakan vieressä.
Tampereen kaupunki

Tamperelaiset perheet stressaavat huonosta säästä ja liikenteestä kesällä muita suomalaisia enemmän.

Tämä ilmenee VR:n teettämästä ja Taloustutkimuksen toteuttamasta Suomalaiset lomamatkalla -perhetutkimuksesta, jossa haastateltiin yli 1 600 suomalaista kesälomiin liittyen.

15 prosenttia tamperelaisvanhemmista kertoo liikenteen kesäloman suurimmaksi stressitekijäksi. Helsingin vastaava luku on vain kaksi prosenttia ja koko Suomessakin vain seitsemän prosenttia.

– Liikennestressiä varmasti selittää se, että Tampere kasvaa ja kehittyy, mikä näkyy useampana rakennusprojektina etenkin näin kesällä. Lisäksi raiteilla näkyy pääradan ruuhkaisuus Helsinki-Tampere -välillä – lisäkapasiteettia kaivattaisiin tarjonnan lisäämiseksi, kertoo VR:n matkustajaliikenteen johtaja Maisa Romanainen tiedotteessa.

Tampereen keskusta on melkoinen rakennuskenttä, kun kaupunkiin rakennetaan ratikkaa ja Kansi ja Areena -hanketta sekä esimerkiksi Hämeensilta on remontissa.

Saunominen ja mökkeily kiinnostavat

Tampere valittiin vastikään saunapääkaupungiksi, mikä näkyy myös vastauksissa. Joka neljäs tamperelainen haluaisi saunoa kesällä enemmän.

Lähes puolet tamperelaisista vastaajista aikoo viettää aikaa omalla kesämökillä, kun sekä Helsingissä että koko Suomessa näin tekee vain alle kolmannes.

Ehkä juuri mökkeilyn takia säällä on enemmän merkitystä Tampereella kuin muualla. Perheistä lähes kolme viidestä kokee, että huono sää pilaa useimmiten loman, kun koko Suomen vastaava luku on lähes kolmanneksen vähemmän eli 42,5 prosenttia.

Mökkeilyn ja saunomisen lisäksi tamperelaiset perheet viettävät kesän muutenkin aktiivisissa merkeissä. Lapsilta kysyttäessä vain kaksi prosenttia haluaisi perheen käyttävän enemmän aikaa rentoutumiseen, kun koko Suomessa näin ajattelee hieman alle joka viides.

Perheiden aktiivisuus näkyy esimerkiksi ajanviettona sukulaisten ja ystävien kanssa. 58 prosenttia tamperelaisista lapsiperheistä aikoo viettää kesälomaa ystävien tai sukulaisten luona, kun Helsingissä näin ajattelee ainoastaan 44 ja koko maassakin vain 48 prosenttia vastaajista.