Hoas houkuttelee asukkaita soluasuntoihin yhteiskäyttöautoilla

Yhteiskäyttöautoja tulee aluksi kolmeen soluasuntokohteeseen. Hoas lupaa laajentaa palvelua, jos kokemukset ovat hyviä.

opiskelija-asunnot
Kylpyhuoneremontti Hoasin opiskelija-asunnossa Kivikossa.
Hoas on remontoinut Helsingin Kivikossa asuntojaan.Kari Ahotupa / Yle

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas alkaa tarjota asukkaidensa käyttöön maksuttomia sähköllä liikkuvia yhteiskäyttöautoja. Hoasin innovaatio- ja brändijohtaja Tommi Oran mukaan autoja aletaan pilotoida syksyn aikana kohteissa, joissa on pääasiassa soluasuntoja.

– Kokeilemme tässä ensimmäisessä vaiheessa pilotoida näitä autoja muutamassa kohteessa ja seuraamme millaista palautetta, kysyntää ja käyttöä autojen osalta asukkaat osoittavat, Ora kertoo.

Vapaasti varattavissa olevia yhteiskäyttöautoja tulee aluksi kolmeen eri kohteeseen. Tarkkoja kohteita ei ole vielä tiedossa, sillä autojen latauspisteistä käydään vielä neuvotteluja.

– Jos tämä kokeilu vaikuttaa hyvältä palvelulta, tulemme varmasti laajentamaan palvelua enemmänkin Hoasin soluasuntokantaan, Ora lupaa.

Hoasilla on noin 2 000 soluasuntoa, jotka tarjoavat asunnon yhteensä noin 6 000 asukkaalle. Kaiken kaikkiaan Hoasilla on noin 18 000 asukasta.

Ora uskoo, että yhteiskäyttökohteet ovat selvillä lokakuuhun mennessä. Vastaavaa mallia ei tiettävästi ole muissa Suomen vuokra-asuntokohteissa.

Soluasuntoihin houkutellaan monin tavoin

Hoas odottaa jälleen tänä syksynä noin 10 000 opiskelijan hakemusta asuntoihinsa. Hakijoista valtaosa hakee joko yksiötä tai perheasuntoa. Oran mukaan alle 10 prosenttia hakijoista hakee soluasuntoa.

Hoas suunnittelee muuttavansa soluasuntoja yksiöiksi tai pieniksi kaksioiksi niin paljon kun on mahdollista.

– Monet näistä soluasuntokohteista ovat pohjaratkaisuiltaan ja rakenteiltaan sellaisia, että niiden muuttaminen yksiöiksi tai pienkaksioiksi ei välttämättä ole kovin helppoa tai kustannustehokasta, Ora kertoo.

Asukkaita on siis houkuteltava muilla tavoilla. Hoas on aiemmin jo kehittänyt muun muassa kämppishaku (siirryt toiseen palveluun)-palvelun, jonka kautta voi tutustua ja hakea itselleen sopivaa kämppistä soluasuntoon. Hoas tarjoaa myös sähköisiä sauna- ja pesulapalveluja sekä huonekalupaketteja houkutellakseen asukkaita soluasuntoihin.

Lue lisää:

Opiskelija, etsitkö asuntoa? Lue 40 vinkkiä vuokra-asunnon löytämiseen, näyttöihin, sopimukseen ja muuttamiseen

Näiden veljesten koti joutuu moukarin alle Vantaalla, koska soluasuminen ei enää houkuttele opiskelijoita – "Meillä on ollut sota soluja vastaan jo kymmenen vuotta", säätiö parahtaa

Opiskelijat karttavat soluasuntoja – Hoas suunnittelee jo kokonaisten talojen purkamista