1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lähi-itä

Trump ja Iranin presidentti räikeässä sanasodassa – uhkailevat toisiaan sodalla ja kärsimyksellä

Yhdysvaltojen ja Iranin suhteet ovat tulehtuneet entisestään sen jälkeen kun Yhdysvallat vetäytyi Iranin ydinsopimuksesta.

Donald Trump kertoi toukokuussa vetävänsä Yhdysvallat Iranin ydinsopimuksesta. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Iranin presidentti Hassan Rouhani ovat ajautuneet sanaharkkaan, joka puhuu rumaa kieltä maiden huonontuneista suhteista. Valtioiden päämiehet uhkailivat toisiaan sunnuntaina sotaisalla retoriikalla.

Rouhani kehotti sunnuntaina Trumpia tekemään rauhan suhteissaan Iraniin. Hän tehosti viestiään kehottamalla Trumpia "olemaan leikkimättä leijonan hännällä" tai hän joutuisi katumaan sitä.

– Amerikkalaisten täytyy ymmärtää, että rauha Iranin kanssa on kaikkien rauhojen äiti ja sota Irania vastaan olisi kaikkien sotien äiti, Rouhani sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Iranin presidentti Hassan Rouhani. Kuva: Iranin presidentin nettisivut / EPA

Trump vastasi Rouhanin lausuntoon Twitterissä suurin kirjaimin kirjoitetulla uhkauksella. Hän varoitti Rouhania enää koskaan uhkailemasta Yhdysvaltoja, tai hän saisi "kärsiä seurauksista, jollaisista harva on historian aikana kärsinyt".

Iranin puolisotilaallisen Basij-miliisin johtaja kommentoi paikallismedian mukaan, että Trumpin tviittaamat uhkailut ovat "psykologista sodankäyntiä".

Trumpin hallinto on Iran-kriittinen

Yhdysvallat on Trumpin kaudella kiristänyt suhtautumistaan Iraniin. Konkreettisimmin se näkyi toukokuussa, kun Trump veti Yhdysvallat pois Iranin ydinsopimuksesta ja palautti maahan kohdistuvia talouspakotteita.

Iranin ydinasekehityksen rajoittamiseksi vuonna 2015 solmittu sopimus ehti liennyttää Yhdysvaltojen ja Iranin välejä. Sopimus on kohentanut myös Iranin taloudellista asemaa.

Sopimuksen ovat edelleen mukana ydinasevallat Iso-Britannia, Ranska, Saksa, Kiina ja Venäjä.

Viime viikolla Iran nosti YK:n kansainvälisessä tuomioistuimessa kanteen Yhdysvaltojen pakotteita vastaan.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo kuvaili sunnuntaina Iranin johtajia mafiaksi ja lupasi Yhdysvaltojen tukevan hallintoonsa tyytymättömiä iranilaisia. Iran syytti Pompeota maan sisäpolitiikkaan sekaantumisesta ja sanoi syytösten yhdistävän iranilaisia.

Pompeo tapaa maanantaina iranilaista yhteisöä Kaliforniassa.

Lue lisää:

Iran on nostanut kanteen Yhdysvaltojen pakotteita vastaan