Hyppää sisältöön

Steve Bannonin rahat eivät kiinnosta perussuomalaisia – "Todennäköisesti kieltäytyisimme"

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo katsoo, ettei puolueen kannattaisi vastaanottaa rahoitusta Steve Bannonin puuhaamalta säätiöltä.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo luottaa puolueensa resurssien riittävän ilman ulkopuolista tukea. Kuva: Marja Väänänen / Yle

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin entinen päästrategi Steve Bannon kertoi viikonlopun alla perustavansa säätiön Brysseliin, jonka tavoitteena olisi tukea eurooppalaista äärioikeistoa seuraavissa vaaleissa.

Säätiö on vielä kaavailuvaihessa, mutta uutisissa on puhuttu ainakin viestintä- ja tutkimusavun tarjoamisesta. Bannon itse on maininnut (siirryt toiseen palveluun) perussuomalaiset sekä Ruotsissa toimivat ruotsidemokraatit "täydellisinä" vaihtoehtoina tuen kohteiksi.

– Tämä tuli täysin uutena tietona. Minkäänlaisia tarjouksia ei vielä ole tullut, eikä meihin päin ole oltu yhteydessä, kertoo perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.

Slunga-Poutsalon mukaan perussuomalaisilla on jo ajatuspaja, joka tekee hyvää tutkimustoimintaa. Myös viestintä ja sosiaalinen media hoituu puoluetoimiston johdolla.

– Äkkiseltään en näe lisäarvoa tällaisessa tuessa. Toki kaikki tarjoukset käsitellään asianmukaisesti puolue-elimissä, jos sellaisia tulee.

"Pärjäämme hyvin omilla rahoillamme"

Rahan suhteen Slunga-Poutsalo on varovaisempi. Hänen mukaansa perussuomalaisilla on ollut pidättyväinen linja ulkopuolisen rahoituksen vastaanottamisessa.

– Pärjäämme ihan hyvin omilla rahoillamme. Aika isolla todennäköisyydellä kieltäytyisimme rahoituksesta, koska haluamme olla itsenäisiä emmekä ole hakeneet kampanjoihin rahaa esimerkiksi kotimaisilta järjestöiltä. En näe, että linja tässä muuttuisi.

Puoluesihteerin mukaan on puolueelle parempi, ettei sidonnaisuutta tai edes mielikuvaa siitä pääse syntymään mihinkään suuntaan.

– Rahoituksemme perustuu puoluetukeen, ja olemme näyttäneet vaikkapa vuoden 2011 ja 2015 vaaleissa, että pienempikin raha riittää hyvään vaalitulokseen.

Lain mukaan Suomessa toimiva puolue, puolueyhdistys ja puolueen lähiyhteisö saavat vastaanottaa ulkomaista tukea vain yksityishenkilöiltä ja puolueen aatesuuntaa edustavilta kansainvälisiltä yhteisöiltä ja säätiöiltä. Samalta tukijalta ei voi vastaanottaa enempää kuin 30 000 euroa kalenterivuodessa.