1. yle.fi
  2. Uutiset

Katseet kohti taivasta: Erityispitkä kuunpimennys maalaa Kuun tumman punertavaksi perjantaina

Kuunpimennystä voi seurata turvallisesti paljain silmin.

kuunpimennykset
Kuunpimennys Lappeenrannassa.
Kuunpimennys kuvattuna Lappeenrannassa 31. tammikuuta 2018.Tommi Parkkinen / Yle

Tämän viikon perjantai-iltana tapahtuu harvinainen täydellinen kuunpimennys. Jos sää sallii, niin pimennystä voi seurata koko maassa, kertoo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa. (siirryt toiseen palveluun)

Kyseessä on tämän vuosisadan toiseksi pisin täydellinen kuunpimennys. Täydellisen pimennyksen vaihe alkaa kello 22.30 ja päättyy kello 00.13. Kestoa täydelliselle pimennykselle tulee siis tunti ja 43 minuuttia.

Ursan mukaan pimennyksen syvimmällä hetkellä kello 23.22 Kuu näyttää tumman punertavalta. Kuu ei katoa täysin näkyvistä, koska Maan ilmakehä taivuttaa takaansa tulevaa auringonvaloa Kuun pinnalle.

Koko pimennys kestää yli kuusi tuntia. Suomessa pimennys näkyy noin neljä ja puoli tuntia. Lapissa Utsjoen korkeudella täydellisen pimennyksen vaiheesta nähdään vain runsaat kymmenen minuuttia.

Pimennystä voi seurata paljain silmin

Maan kiertolainen Kuu heijastaa siihen osuvaa auringonvaloa. Ursa kertoo, että kuunpimennys syntyy, kun Kuu kulkee radallaan Maan varjoon ja Kuuta valaiseva Aurinko jää Maan vastakkaiselle puolelle.

Kuupimennykset tapahtuvat täysikuun aikana, mutta ei joka kerta. Kuun rata on kallellaan maapallon ratatasoon verrattuna, joten tavallisesti Kuu kulkee Maan varjon ylä- tai alapuolella.

Kuunpimennyksen katselu on täysin turvallista. Sitä voi seurata paljain silmin, kiikarilla tai kaukoputkella. Auringonpimennyksen katseleminen suojaamattomin silmin sen sijaan voi aiheuttaa silmävammoja.

Maapallolla nähdään erilaisia kuunpimennyksiä 2–4 kertaa vuosittain. Täydellisiä pimennyksiä tapahtuu harvemmin.

Seuraavan kerran Suomessa nähdään täydellinen kuunpimennys 21. tammikuuta 2019.

Lue seuraavaksi