Kehitysvammaisten hoivakodin asukkaat olivat muuttouhan alla – Jatkolupa heltisi: "Valoisin mielin ollaan"

Pipolan hoivakodin toimintaa jatkava Eino Raunion säätiö uskoo, että hoivakotiin saadaan myös uusia asukkaita. Se vaatii muutoksia myös toimintamalliin.

Kehitysvammalaitokset
Karjalohjan keskustan tuntumassa sijaitsevassa Pipolakodissa on 30 asukasta.
Karjalohjan keskustan tuntumassa sijaitsevassa Pipolakodissa on 30 asukasta.Paula Tiainen / Yle

Karjalohjalla toimivan kehitysvammaisten hoivakoti Pipolan toiminta saa vielä jatkua. Muuttouhan alla olleet pitkäaikaiset asukkaat saavat jäädä asumaan tuttuun kotiympäristöönsä.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto AVI on myöntänyt Eino Raunion säätiölle hoivakotitoimintaan luvan. Lupa mahdollistaa Pipolassa nyt elävien asukkaiden asumisen myös jatkossa. Sen sijaan uusia asukkaita hoivakotiin ei voi tällaisenaan ottaa.

AVI:n myöntämään lupaan kuuluu myös ehto, että asumispalvelun rakennetta tulee kehittää nykyisiä toimintaedellytyksiä vastaaviksi.

– AVI:n näkemys oli, että me voimme jalostaa sitä niin, että jatkossakin saamme sinne uusia kehitysvammaisten palveluja ja asukkaita, hallituksen puheenjohtaja Antti Lemmetyinen Eino Raunion säätiöstä kuitenkin vakuuttaa.

– Silloin vain täytyy määritellä uusiksi hoidon vaatimusaste, Lemmetyinen jatkaa.

Viranomaisilla on eri vaatimusasteille erilaiset lupaehdot. Lemmetyisen mukaan säätiöllä ja viranomaisella on yhteinen näkemys siitä, että hoivakodin toimintaa voidaan kehittää.

Jalostamisella Lemmetyinen tarkoittaa kiinteistön remontoimista ja kehittämistä nykytason vaatimusten mukaiseksi, mutta myös toiminnallisen sisällön kehittämistä. Sisältöä asukkaiden elämään voivat tuoda muun muassa päivätoiminta sekä vapaa-ajantoiminta.

Lemmetyinen kertoo, että rakennuksessa uusitaan parhaillaan vesihuoltojärjestelmää. Sen jälkeen on tarkoitus aloittaa pohjapiirrosten selvittely, jotta esimerkiksi wc-tiloja saadaan hoivakotiin lisää.

Ei sittenkään muuttoa

– Valoisin mielin ollaan, henkilökunnasta suurin osa on todella iloisia, että saavat siellä jatkaa, asukkaista nyt puhumattakaan, Lemmetyinen iloitsee.

Asukkaiden kotikunnat olivat jo ehtineet etsiä asukkaille uusia asumispaikkoja. AVI kertoo tiedotteessaan, että asiasta ilmoitetaan asukkaiden kotikunnille pikaisesti, jotta valmisteilla olevat muutot voidaan tarvittaessa peruuttaa.

Rinnekoti-säätiö on ylläpitänyt Pipolan toimintaa, mutta se on lopettamassa kuun lopussa. Uuden luvan myötä toimintaa jatkaa Eino Raunion säätiö.

Pipolan asukkaiden keski-ikä on yli 50 vuotta. Suurin osa heistä on kotoisin pääkaupunkiseudulta ja asunut Pipolassa vuosikymmenien ajan.

Lue lisää:

Kehitysvammaisten hoivakodin yllättävä lakkauttaminen kuohuttaa Karjalohjalla: "Minun veljeni pysyy täällä"