Työsuojeluviranomaisella ei toimivaltaa Päivi Anttikosken mahdollisessa työsyrjinnässä – Tasa-arvovaltuutettu selvittää vain, jos Anttikoski haluaa

Tasa-arvolaissa määritelty sukupuoleen kohdistuva työsyrjintä kuuluu tasa-arvovaltuutetun vastuulle, ei aluehallintoviraston työsuojelulle.

työsyrjintä
Päivi Anttikoski.
Päivi Anttikoski.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Työsuojeluasioista huolehtivalla aluehallintovirastolla ei ole toimivaltaa Päivi Anttikosken mahdollisessa työsyrjinnässä.

Suomen Kuvalehti (siirryt toiseen palveluun) uutisoi perjantaina, että Anttikoskea ei valittu Aamulehden päätoimittajaksi viime vuoden lopulla, koska hänen miehensä ja kouluikäinen lapsensa eivät olisi muuttaneet Tampereelle. Anttikosken mukaan hänen rekrytointinsa lehden johtopaikalle katkesi äitiyteen.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun johtajana toimiva Jouni Kallioluoma toteaa sähköpostitse Ylelle, että mediatietojen mukaan Anttikosken tapauksessa näyttäisi olevan kysymys siitä, onko henkilöä syrjitty sukupuolensa perusteella.

Kallioluoman mukaan tapaukseen sovelletaan tästä syystä tasa-arvolakia ja sen sisältämää syrjinnän kieltoa.

Tasa-arvolakia taas valvoo tasa-arvovaltuutettu ja yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta, ei työsuojeluviranomainen. Aluehallintovirasto puolestaan valvoo rikoslain työsyrjintäkieltoa ja yhdenvertaisuuslain syrjintäkieltoa työpaikoilla ja työhönotossa.

Tasa-arvovaltuutettu kertoi viikonloppuna selvittävänsä Alma Median rekrytointiin liittyvän syrjintäepäilyn vain, mikäli syrjinnän kohteeksi mahdollisesti joutunut Päivi Anttikoski laittaa itse prosessin vireille.

Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara sanoi STT:lle, että jos henkilö ei vie epäilyä itse eteenpäin, hän ei voi sitä alkaa selvittämään.

Työsyrjintä on yleisen syytteen alainen rikos, ei niin kutsuttu asianomistajarikos. Syyteilmoitusharkinta edellyttää kuitenkin tapahtumien perinpohjaista selvittämistä. Tilanteessa, jossa työnhakija ei itse halua selvittelyä, asian tutkiminen ei käytännössä onnistu.

Yle tiedusteli Päivi Anttikoskelta, aikooko hän viedä asiaa eteenpäin, mutta valtioneuvoston viestintäjohtajana työskentelevä Anttikoski ei vastannut yhteydenottopyyntöihin. Hän sanoi aiemmin olevansa tyytyväinen, että asiasta keskustellaan, eikä hän "itse hae tässä mitään".

Alma Median henkilöstöjohtajan Virpi Juvosen mukaan Päivi Anttikoski ei ollut ykkösehdokas päätoimittajan virkaan eikä yhtiö edellytä päätoimittajan perheen muuttamista lehden levikkialueelle.

Lue myös:

SK: Alma Media ei palkannut hakijaa päätoimittajaksi, koska hän on äiti – Alma: Kyseessä väärinkäsitys, Anttikoski ei koskaan ollut ykkösehdokas

Tasa-arvovaltuutettu selvittää Anttikosken rekrytointiin kohdistuvan syrjintäepäilyn – jos tämä itse vie asian eteenpäin

Pomon paikallaolo voidaan järjestää monin tavoin – "Johtaja pystyy itse päättämään, missä hän tai perhe asuu"