Nuorisotila hyppäsi pyörille – "Wauto antaa meille mahdollisuuden jalkautua myös perukan nuorten luo"

Walkersin asuntoauto on kerännyt kiitosta kesän aikana Kuhmossa. Samanlaisia autoja liikkuu nuorten parissa myös muualla Suomessa.

nuorisotyö
Pyörillä kulkeva nuorisotila on tullut monelle tutuksi kesän aikana Kuhmossa.
Wauto on valmiina palvelukseen uimarannalla Kuhmossa.Jarmo Nuotio / Yle

– Aluksi nuoret katselivat ja ihmettelivät, mutta uskaltautuivat sitten sisään saakka. Tämä on nuorisotyötä, jossa nuoret voivat tilata meidät paikalle. Me puolestaan tarjoamme heille tilan, jossa hengailla tai chillailla, kuten nykyään sanotaan, tiivistää kesän tunnelmia Kuhmon 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Katriina Sorjonen.

Nuorisotyötä tekevät ovat tämän kesän ajan olleet pyörien päällä Kuhmossa. He ovat jalkautuneet nuorten keskelle Walkersin Wautolla (siirryt toiseen palveluun). Wauto on asuntoauto, joka on maalattu Walkersin tunnuksin ja lastattu mehulla, pikkusyötävällä ja pienellä puuhavalmiudella.

12-vuotias Niko Taskinen on Walkersin Wautoon tyytyväinen.

– Tämä on kiva paikka. On mukavaa, että nuorisotyöntekijät tulevat tänne meitä jututtamaan.

13-vuotias Eetu Seilonen on samaa mieltä.

– Kerran olen tilannutkin Wauton ja auto tuli paikalle. Täällä on kiva istua ja jutella kavereiden kanssa.

Jo neljäs auto valmistumassa

Wauton takana on Aseman lasten ylläpitämä Walkers-toiminta. Matkailuautoa nuorisotilana kokeiltiin ensimmäisen kerran vuonna 2015 Salossa. Koska kokemukset olivat hyviä, auto on saanut kiertää sen jälkeen ahkerasti. Esimerkiksi Oulussa Wauto oli ensimmäisen kerran käytössä vuonna 2016. Nyt Oulussa on menossa kolmas kesä.

– Työkaluna tämä on parhaimmillaan alueilla, joissa ei ole liikaa muuta tarjottavaa nuorille. Me olemme esimerkiksi onnistuneet tavoittamaan Wauton ansiosta nuoria, joihin emme ole etsivässä nuorisotyössä muuten saaneet yhteyttä, kertoo Simo Kivari Etsivästä nuorisotyöstä.

Oulun, Kuhmon ja muidenkin paikkakuntien Wautoja yhdistää yksi selkeä piirre. Jokainen Wauton käyttäjä rakentaa oman mallinsa toimintaan, sanoo Kivari.

– Taustalla oleva Aseman lapset on helsinkiläinen yhdistys ja he ymmärtävät sen, että Helsingissä tarvitaan erilaisia asioita kuin esimerkiksi Oulussa.

Niko Taskinen ja Eetu Seilonen auton edessä.
Niko Taskinen ja Eetu Seilonen toivovat Wautolle jatkoa myös kesän jälkeen.Jarmo Nuotio / Yle

Yksi yhteinen sääntö Wautoille kuitenkin on.

– Tarkoitus on, että auto kulkee, eikä sitä pistetä talliin pölyttymään. Ajatus, on, että tämä voisi olla sillanrakentaja niin nuorten kuin aikuistenkin välillä, tai vaikkapa kokonaisen kyläyhteisössä, sanoo valtakunnallinen Walkers-toimintavastaava Minna Lahtela.

Yhdellä autolla ei kaikista keikoista selviä, sillä Wauto on liikkeellä ympäri Suomen.

– Meillä on valmistumassa jo neljäs Wauto käytettäväksi, paikkakuntia on listattu allakkaan jo vuodelle 2021 saakka. Tämä poikkeaa perinteisestä nuorisotyöstä siinä, että Wauto vie turvallisia aikuisia sinne, missä nuoret kohtaavat. Pääpaino on nuorten keskinäisessä kohtaamisessa, ei itse tilassa, valottaa Walkers-toimintavastaava Minna Lahtela.

Auton tilaaminen paikkakunnalle on helppoa, mutta käytön aikana voi tulla haasteita vastaan.

– Käyttöaika on lyhyehkö, joten yhteistyötahot on hyvä olla kartoitettuna ja porukkaa riittävästi. Muuten työtunteja voi kasaantua yksille ja samoille tekijöille. Mitä laajemman verkoston toimijoita saa rinkiin kerättyä, sitä kevyemmin tämä toimii, sanoo Minna Lahtela.

Kyläiltamat kohokohtana

Jokaisella kunnalla on omat erityispiirteensä, joten aivan loppuun vietyä kaavaa käyttöön ei voi olla. Esimerkiksi Kuhmossa alle 29-vuotiaita on vähän, ja osa asuu kaukana keskustaajamasta.

– Välimatkat ovat pitkiä ja julkista liikennettä ei juurikaan ole, joten sieltä ei aina keskustaan päästä. Wauto antaa meille mahdollisuuden jalkautua myös perukan nuorten luo, pohtii Marika Huusko etsivästä nuorisotyöstä.

Ihmisiä istumassa uimarannalla Kuhmossa.
Uimarannalla istuu väkeä yksistään ja porukoissa kesäiltana, ranta on myös yksi Wauton pysäkeistä.Jarmo Nuotio / Yle

Kun nuoria on kylillä vähän, Wauto on laajentanut toimenkuvaansa varttuneemmalle väelle.

– Me ilmoitamme kulkemisestamme sosiaalisessa mediassa, ja parhaillaan se on johtanut siihen, että kyläyhdistys on järjestänyt samalle illalle kyläiltamat, joissa olemme osa kylää. Siellä on paistettu makkaraa, lämmitetty saunaa, uitu ja puhuttu ihmisenä ihmiselle, Huusko kertoo.

Kaikki nuorisotyötä tekevät ovat lähteneet Kuhmossa mukaan Wauton käyttöön ja lisäksi vapaaehtoiset ovat mukana toiminnassa. Yritykset ja yhteisöt auttavat kulujen hoidossa.

– Wauto sinällään ei meille maksa, mutta polttoainekulut on hoidettava itse ja samoin tarjottavat. Huoltamot ovat helpottaneet polttoainekuluissa ja kaupoista on lahjoitettu tarjottavaa, kertoo Katriina Sorjonen.

Jatko on vielä kysymysmerkki

Kuhmon kolmen kuukauden käyttöjakso päättyy elokuun lopussa. Sen jälkeen Wauto jatkaa matkaansa.

– Ikävä tulee. Porukalla on sitten vain mietittävä, millä tavalla tätä voisi jatkaa. Se on selvää, että tämä 29 vuoden ikäraja ei meillä toimi, sillä siihen on liian vähän nuoria. Laajempi ikäskaala siis ainakin tarvittaisiin, miettii Marika Huusko etsivästä nuorisotyöstä.

Oona Kuha viilentämässä oloaan helleiltana Kuhmossa.
Helsinkiläinen Oona Kuha mehulla Wautossa hellepäivänäJarmo Nuotio / Yle

Mökkilomalla oleva helsinkiläinen yhdeksäsluokkalainen Oona Kuha kiteyttää mehun äärellä Wautoa.

– Jos tietää auton ja tuntee ihmiset, tänne on helppo ja mukava tulla juttelemaan, kertoo Oona Kuha.

Wauto on osoittanut voimansa lyhyessä ajassa. Nuorten vanhemmat ovat jopa kyydinneet omia lapsiaan auton pysähdyspaikoille.

– Onhan se aika hienoa, kun muutamat nuoret seuraavat omilla polkupyörillään perässä kun me vaihdamme parkkipaikkaa, iloitsee Kuhmon 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Katriina Sorjonen.