Jyväskylän poliisi joutuu jälleen juoppokuskiksi – väliaikainen putka ei vedä tarpeeksi

Jyväskylän poliisivankila on ollut sisäilmaongelmien vuoksi suljettuna tammikuusta saakka. Väliaikaisen putkan tilat eivät etenkään suurten tapahtumien aikaan riitä.

putkat
Jyväskylän poliisitalo.
Jyväskylän poliisitalo.Isto Janhunen / Yle

Poliisivankilan vartija Toni Myllykoski seisoo Jyväskylän väliaikaisessa säilöönottotilassa eli putkassa.

– Tänne tuodaan ne asiakkaat, joita ei oikein voida luontoon päästää, hän sanoo.

Käytännössä se tarkoittaa aggressiivisesti käyttäytyviä päihtyneitä. Väliaikaiseen putkaan heitä mahtuu kymmenkunta, eikä se aina riitä.

– Aika ajoin tämä tulee täyteen, ja silloin käytetään maakunnan muita tiloja, sanoo komisario Juha Mäntynen Sisä-Suomen poliisin Jyväskylän kenttäyksiköstä.

Tulevana viikonloppuna Jyväskylän MM-rallin vieraat vyöryvät kaupunkiin, ja putka on luultavasti täynnä.

– Veikkaan, että yksi kesän kiireisimmistä viikonlopuista on tulossa. Jyväskylän ohella Jämsän putkat tulevat täyttymään, Mäntylä arvioi.

Komisario Juha Mäntynen.
Komisario Juha Mäntynen.Isto Janhunen / Yle

Tilapula vaikuttaa kiinniottoihin

Väliaikainen putka Jyväskylässä tarvitaan, koska poliisivankila on ollut puolisen vuotta suljettuna sisäilmaongelmien vuoksi.

Poliisivankilan sulkemisen jälkeen Jyväskylässä on puhuttu, että päihtyneiden määrä katukuvassa on lisääntynyt. On arveltu, että poliisin kiinniottokynnys olisi noussut.

– Ei siellä läpi sormien katsota, mutta yksittäistapauksissa tilanne saattaa vaikuttaa siihen, miten päihtyneen kanssa toimitaan. Ei päihtyneitä normaalissakaan tilanteessa automaattisesti putkaan viedä, sanoo Sisä-Suomen poliisin apulaispoliisipäällikkö Kari Hemminki.

Sisäilmaongelmat rassaavat poliisityötä

Apulaispoliisipäällikkö Hemmingin mukaan Jyväskylän poliisivankila tullaan remontoimaan täydellisesti.

Suunnitelmia ei vielä ole, eikä siis myöskään arvioita siitä, minkä verran aikaa ja rahaa remonttiin kuluu. Tälle vuodelle rahaa on varattu yli puoli miljoonaa euroa.

– Lähtökohta on se, että sinne palataan, ja korjataan kaikki, jotta selätetään siellä ollut sisäilmaongelma, Hemminki sanoo.

Jyväskylän väliaikainen juoppoputka.
Väliaikainen säilöönottotila on karu.Isto Janhunen / Yle

Poliisitalon sisäilmaongelmat eivät kuitenkaan rajoitu poliisivankilaan. Jyväskylän poliisiaseman 270 työntekijästä kolmannes on ilmoittanut sisäilmaoireista vielä tänä vuonna. Osa henkilöstöstä työskentelee lääkärin määräämissä hengityssuojaimissa.

– Tilanne on turhauttava, kenenkään ei pitäisi joutua uhraamaan terveyttään työnsä vuoksi, sanoi Keski-Suomen poliisiyhdistyksen puheenjohtaja Jussi Harjula Ylelle maaliskuussa.

Osa henkilöstöstä on joutunut siirtymään väistötiloihin.

Kari Hemminki

Apulaispoliisipäällikkö Hemminki myöntää, että sisäilmaongelmat ovat hankaloittaneet poliisin työskentelyä.

– Osa henkilöstöstä on joutunut siirtymään väistötiloihin toisiin kaupunkeihin, ja remontit ovat vaikeuttaneet töitä, hän sanoo.

Koko talossa on tehty laajat sisäilma- ja rakennetutkimukset, ja parhaillaan tehdään korjaussuunnitelmia.

– Selvityksessä muun muassa todettiin, että yksi osa sisäilmaongelmaa ovat siivous ja siivottavuus. Osa ihmisistä reagoi myös huone- ja kuitupölyyn, joten puutumme myös tähän siivousulottuvuuteen. Ettei ainakaan itse aiheuteta sisäilmaongelmia, Hemminki toteaa.

Kymmeniä tuhansia kilometrejä juoppokuljetuksia

Väliaikainen säilöönottotila valmistui juhannuksen jälkeen. Ennen sitä putkakuljetukset Jämsään, Saarijärvelle ja jopa Tampereelle olivat tuoneet poliisin autojen mittareihin kymmeniä tuhansia ylimääräisiä kilometrejä.

Juoppokuljetus Jyväskylästä Jämsään tai Saarijärvelle kasvattaa auton mittarilukemaa noin 120 kilometrillä, ja Tampereen reissu noin 300 kilometrillä.

Väliaikainen säilöönottotila.
Isto Janhunen / Yle

Käytännössä kuljetukset ovat tarkoittaneet sitä, että Jyväskylän poliisin toimintavahvuudesta on puuttunut koko ajan muutama poliisi.

– Väliaikainen säilöönottotila on vähentänyt merkittävästi tarvetta kuljettaa päihtyneitä muihin kaupunkeihin, sanoo Hemminki.

Poliisin toimintaa tukee Jyväskylän Katulähetyksen selviämisasema. Sinne voidaan toimittaa juopuneet, jotka eivät ole aggressiivisia, ja käyttäytyvät muutenkin kelvosti.

Rikosperusteella kiinniotettuja kuskataan kaupunkien välillä edelleen.

Jyväskylän Katulähetyksen selviämisasema.
Jyväskylän Katulähetyksen selviämisasema.Isto Janhunen / Yle

Poliisitalo on vuosikymmenien murheenkryyni

Jyväskylän poliisitalo on aiheuttanut päänvaivaa valmistumisestaan saakka.

Talo valmistui 1998, ja ongelmat alkoivat heti: astmaa, iho-oireita, hengitysvaikeuksia, silmätulehduksia... Jos sisäilmaongelmien aiheuttamaa oireistoa koottaisiin, Jyväskylän poliisitalosta löytyisivät luultavasti ne kaikki.

Henkilöstö alkoi oireilla talossa heti sen valmistumisen jälkeen. Silti riittävään remontointiin ei eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen keväällä 2010 tekemän ratkaisun (siirryt toiseen palveluun) mukaan ryhdytty ajoissa:

Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja arvostelee riittämättömiksi Jyväskylän poliisilaitoksen toimenpiteitä poliisitalon sisäilmaongelmien korjaamiseksi. Henkilöstö oli alkanut oirehtia heti, kun uuteen poliisitaloon oli muutettu vuonna 1998, apulaisoikeusasiamiehen päätöksessä sanotaan.

Poliisitalon täydellinen peruskorjaus tehtiin vuosien 2008-2009 aikana, siis jo kymmenen vuotta talon valmistumisen jälkeen, eikä se auttanut. Nyt jää nähtäväksi, auttavatko uudet remontit.