Ranskan sisäministeriä hiillostettiin Macronin väkivaltaisesta turvamiehestä – sanoi kertoneensa videosta heti presidentille

Emmanuel Macronin esikuntaan kuulunut mies sai potkut, kun hänet kuvattiin lyömässä mielenosoittajaa. Presidenttiä on vaadittu tilille pahoinpitelyskandaalista.

Emmanuel Macron
French President Emmanuel Macron (R) walks in front of his aide Alexandre Benalla (L) at the end of the Bastille Day military parade in Paris
Alexandre Benalla käveli presidentin takana, kun Emmanuel Macron seurasi sotilasparaatia Pariisissa 14. heinäkuuta.Philippe Wojazer / Epa

Ranskan sisäministeri Gerald Collomb on sanonut maan lakikomitealle, että hän kertoi presidentti Emmanuel Macronille välittömästi videosta, jolla näkyy Macronin henkilökuntaan kuuluva mies pahoinpitelemässä mielenosoittajia 1. toukokuuta.

Collomb ei kuitenkaan ilmoittanut asiasta syyttäjälle, koska se ei ollut hänen tehtävänsä.

– Minua on kritisoitu siitä, että en ole vienyt tapausta syyttäjälle, mutta ei ole ministerin tehtävä tehdä sitä, Collomb sanoi France 24:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Skandaali on Macronin presidenttikauden vakavin. Pahoinpitelyepäilyn nouseminen esiin lähes kaksi kuukautta sen tapahtumisesta on nostanut kysymyksen siitä, onko Macronin hallinto peitellyt henkilökuntansa väärinkäytöstä.

Löi mielenosoittajaa poliisin varusteissa

Le Mondin julkaisemalla videolla Macronin turvallisuushenkilöstöön kuulunut Alexandre Benallalla on yllään poliisin kypärä ja käsivarsinauha, kun hän hyökkää mielenosoittajan kimppuun.

Video (siirryt toiseen palveluun) on kuvattu viime vappuna, jolloin kymmenettuhannet ihmiset osoittivat mieltään Ranskassa. Kuvamateriaalissa Benalla raahaa naisen kuvan ulkopuolelle ja myöhemmin hakkaa miestä.

Collombin mukaan Benallan oli tarkoitus avustaa operaatiossa tarkkailijana, ja hänen mukanaan oli poliisi, jonka oli tarkoitus varmistaa, että Benalla ei osallistu operaatioon.

Alexandre Benalla sai perjantaina potkut. Häntä vastaan nostettiin sunnuntaina syytteet muun muassa joukkoväkivallasta.

Juttua korjattu 23.7. klo 15:07: Jutussa sanottiin aikaisemmin, että sisäministeri ei kertonut videosta presidentti Macronille. Todellisuudessa hän kertoi Macronille, mutta ei syyttäjälle.

Lue lisää:

Verkko Macronin ympärillä kiristyy: Presidentiltä vaaditaan kannanottoa pahoinpitelyskandaaliin

Ranskassa muhii skandaali: Macronin esikuntaan kuuluva mies kuvattiin lyömässä mielenosoittajaa

Lähteet: Reuters, STT