1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Anna Eriksson

Anna Erikssonin elokuva M kisaa Venetsian elokuvajuhlien esikoispalkinnosta

Elokuva on myös valittu Venetsian kriitikkojen viikon kilpasarjaan.

Anna Eriksson
M-projektin kuvitusta.
Matti Pyykkö

Anna Eriksson kertoo, että hänen esikoiselokuvansa M on valittu kisaan Venetsian elokuvajuhlien esikoiselokuvapalkinnosta. Lion of the Future -palkinnon arvo on 100 000 euroa.

Eriksson sai viime viikon lopulla elokuvajuhlilta sähköpostin, joka kertoi valinnasta. Festivaali ei ole vielä itse julkistanut ohjelmistoaan.

– Viikko on ollut hämmentävä. Onhan tämä once in a lifetime tilaisuus, Eriksson kertoo puhelimitse.

Erikssonin mukaan erityisen ilahduttavaa on, että itsenäisesti tuotettu elokuva on nostettu festivaalilla esille. Elokuvan budjetti on ollut pieni, Erikssonin mukaan noin 50 000 euroa matkustamisineen. Pienempi budjetti on Erikssonin mukaan mahdollistanut sen, että elokuva on juuri sellainen kuin hän haluaa.

– Vapaus on kaikista tärkein asia. On hienoa, että sellainen tyyli huomioidaan. Onhan tämä mieletön palkinto siitä melkein neljän ja puolen vuoden työstä, mitä on ihan itsenäisesti tehnyt. En odottanut mitään.

Tämän lisäksi elokuva on valittu Venetsian kriitikkojen viikon kilpasarjaan (siirryt toiseen palveluun). Elokuvatapahtuma järjestetään samaan aikaan Venetsian elokuvajuhlien kanssa elo–syyskuun taitteessa.

Kilpasarjassa M:n kanssa esitetään kuusi muuta Italian elokuvakriitikkojen liiton valitsemaa esikoiselokuvaa.

Erikssonin tiedotteen mukaan valitsijaraadin puheenjohtaja Giona A. Nazarro perustelee elokuvan valintaa näin: “M on haastava, rohkea ja vahva teos, joka rikkoo elokuvan raja-aitoja.”

Elokuvalehti Variety (siirryt toiseen palveluun) kuvaili "suomalaisen pop-tähdestä ohjaajaksi vaihtaneen" Erikssonin elokuvaa "kokeelliseksi kauhuelokuvaksi, jota on kuvailtu kilpasarjan 'radikaaleimmaksi' työksi".

Erikssonin mukaan "sähköpostiin tippuu viestejä". Taide-elokuva on lähetetty myös Toronton elokuvajuhlille katsottavaksi. Valintaa ei ole vielä tehty.

– Sevillan elokuvajuhlilta tuli pyyntö, että he esittäisivät elokuvan.

M-projektin kuvitusta.
Kuva elokuvasta M.Matti Pyykkö

Seuraava elokuva suunnitteilla

Erikssonin elokuva on ollut valmisteilla neljän vuoden ajan. Videotaideteoksena alkanut, nyt puolitoistatuntinen M on Erikssonin ensimmäinen elokuva. Elokuva käsittelee Marilyn Monroeta ja hänen myyttinsä kautta kuolemaa ja seksuaalisuutta.

– Tätä elokuvaa ajoi eteenpäin tekemisen pakko, Eriksson kertoi Ylelle huhtikuussa.

M-elokuva on Erikssonin ohjaama, käsikirjoittama, tuottama ja leikkaama. Tämän lisäksi Eriksson näyttelee elokuvassa ja on tehnyt elokuvan äänimaailman ja musiikin. Elokuva purkaa myyttiä Marilyn Monroen ympärillä.

– Koin, että visio työstä toteutui, mutta en tietysti mitään tämän kaltaista odottanut.

M saa Suomen ensi-iltansa syyskuussa Rakkautta ja anarkiaa -festivaalilla.

Seuraava elokuva on Erikssonin mukaan suunnitteilla.

– Se on hahmotelma. Haluan, että se kuvattaisiin Arizonassa ja Utahissa. Päähenkilönä on nainen, mutta ei kuuluisa.

Eriksson tunnetaan muusikkona, mutta musiikki on ollut elokuvanteon myötä taka-alalla. Tai ainakin levytetty musiikki – Eriksson on kesällä ollut jälleen kiertueella. Hän uskoo, että yleisö löytää tekijän, on lajina sitten levytetty musiikki, konsertti tai elokuva.

– Minulla ei ole tällä hetkellä levytyssopimusta, enkä sävellä kappaleita. Kesän esiintymiset ovat olleet muusikkouden parasta osaa – esiintyessä saa puhtaimman kontaktin yleisöön.

M-projektin kuvitusta.
Kuva elokuvasta M.Matti Pyykkö