1. yle.fi
  2. Uutiset

Vapakalastajille ehkä olosuhderajoituksia – Metsähallitus haluaa vähentää lohikalan kuormitusta kuumalla

Metsähallitus harkitsee vapakalastuksen rajoittamista esimerkiksi pitkän hellejakson vuoksi tulevaisuudessa. Keskeytys korvattaisiin luvan hankkineille.

lohikalat
Lohi.
Lapin lohijoissa pyydä ja päästä -kalastusta on etelää vähemmän, koska jokiin hakeutuvat jo suuret lohet.Minna Aula / Yle

Metsähallituksen kaavailema lupaehtojen muutos tulisi käyttöön aikaisintaan ensi kesänä, kertoo erikoissuunnittelija Mikko Malin Metsähallituksen Eräpalveluista.

Jo viime perjantaina helteen vaivatessa lohen elinolosuhteita sekä Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö että Metsähallitus (siirryt toiseen palveluun)kehottivat kalastajia "malttamaan mielensä" taimenen kalastuksessa.

Lämmennyt vesi tarkoittaa sitä, että lohikalat eivät hanki ravintoa ja niiden elimistö on normaalia haavoittuvaisempi.

– Meillä ei ole tällä hetkellä mahdollisuutta keskeyttää kalastusta tai lupamyyntiä kesken kauden ja esimerkiksi maksettujen lupamaksujen palautusta suorittaa sillä perusteella, Malin selventää.

Metsähallitus myy vapakalastuslupia useaan koskikohteeseen ja jokialueeseen Suomessa.

– Meidän täytyy nyt miettiä sisäisesti, että miten me tämmöinen [keskeytys] saadaan tehtyä, jos jatkossakin tulee erityistilanteita, Malin miettii.

Jokikohtainen säännöstö kun meitä ohjaa, niin olisiko tämä veden lämpötila hyvä huomioida jollakin tavalla tulevaisuudessa.

Kalatalousasiantuntija Petter Nissén, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö

Ennen kaikkea halutaan suitsia pyydä ja päästä -kalastusta.

– Tulee muistaa kuitenkin, että esimerkiksi lohen kalastuksen kohdalla – ja taimenen tai harjuksen kalastuksen kohdalla – ei ole ongelmaa, jos aikoo ottaa ne kalat. Ainoa ongelma on, jos kohteella vapautetaan kaloja.

Koskikalastusyrittäjät sulkeneet kalastuspaikkoja

Jotkin koskikalastuskohteet Suomessa ovat jo nyt laittaneet taimenenpyynnin pienelle tauolle (siirryt toiseen palveluun), kun veden lämpötila on noussut lohikalojen elimistöä rasittaviin lukemiin. Luettelo koskista on Perho.net -sivustolla.

Samasta syystä Metsähallitus on jo tänä kesänä luvannut vapakalastajan hakemuksesta siirtää kalastuslupaa loppukesään päin. Jos se vain on mahdollista paikallisen kiintiön puitteissa.

Veden lämpötilaennätykset jo Lapissakin lähellä

Metsähallituksen tulevaisuuden kaavailut eivät koskisi rajajokia, kuten Tornion-Muonionjokea ja Tenojokea. Niiden lupaehdoista päättävät valtiot keskenään.

Herraskoski Virroilla
Herraskoski Virroilla on nyt epävirallisesti suljettu kalastukselta veden lämpötilan kohottua liian korkealle.Anna Sirén / Yle

Suomen vapaa-ajankalastajien paikallinen kalatalousasiantuntija näkee, että yli kahdenkymmenen asteen lämpötiloilla lohestusrajoitukset voisivat olla tarpeen.

– Tällainen jokikohtainen säännöstö kun meitä ohjaa, niin olisiko tämä veden lämpötila hyvä huomioida jollakin tavalla tulevaisuudessa. En näkisi sitä ollenkaan mahdottomana, kalatalousasiantuntija Petter Nissén miettii.

Kalakuolemista kerrottu jo

Lapin vesistöjen lämpötilat alkavatkin hipoa jo ennätyksiä. Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) mukaan esimerkiksi Kevojärvestä Utsjoelta ja Inarinjärvestä mitattiin viime viikolla korkeimmat veden lämpötilat 45 vuoteen.

Tornionjoen Kukkolankosken lauantainen lämpötila oli kolmanneksi korkein koko havaintohistoriassa 1960-luvulta lähtien.

Asteissa on menty pitkän ajan keskiarvojen yläpuolelle koko maassa, käy ilmi SYKEn Vesistöjen lämpötila -kartasta, jota päivitetään kerran vuorokaudessa.

Lapissa pitkään jatkunut helle on jo aiheuttanut kalakuolemia. Viime viikolla havaittiin satojen ahventen kuolleen Soklin lähellä Savukosken Ainijärvellä.

Jo alkukesästä tuli ilmoitus Lapin ely-keskukseen kalakuolemista Kemijärven Takajärveltä.

Lue seuraavaksi