1. yle.fi
  2. Uutiset

Hellesäät voivat jatkua vielä neljä viikkoa – pidempää yli 30 asteen helleputkea saa hakea tilastoista kaukaa

Erittäin tukalan helteen varoituksia on annettu loppuviikoksi.

helle
Ihmisiä nauttimassa Porin Yyterin ilta-auringosta 17. heinäkuuta.
Ihmisiä nauttimassa Porin Yyterin ilta-auringosta 17. heinäkuuta.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Sään iso kuva Suomessa on kuuma – ja sitä jatkuu vielä pitkään.

Ainakin kaksi seuraavaa viikkoa ovat vielä helteisiä ja voi olla myös niin, että samassa rytäkässä hellejakso kestää vielä neljäkin viikkoa. Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus ECMWF arvioi tavallista lämpimämpää (siirryt toiseen palveluun) Suomeen aina elokuun puolivälin yli 19:nteen elokuuta asti.

Tämä näkyy hikoilun lisäksi varmasti tilastoissa (siirryt toiseen palveluun)ja myös tavassa, josta säästä puhutaan.

Helsingin lämpötilaennuste 24. heinäkuuta – 5. elokuuta.
Helsingin lämpötilaennuste kulkee hellerajalla ja ylikin parin viikon ajan.Yle Sää

Nyt lasketaan huippuhelteiden kestoa

Kun aiemmin riemuittiin hellejaksoista, eli päivistä, jolloin mittari kipuaa yli +25 celcius-asteen, niin nyt huomio on jo keskittynyt niihin päiviin, jolloin lämpöä on yli +30 astetta.

Tässä heinäkuussa yli +30-asteisia päiviä on ollut Helsingissä jo putkeen seitsemän ajalla 15.–21.7. Lämpöhuiput ovat olleet välillä +31,1–33,3 astetta.

Ilmatieteen laitoksen tilastoinnin mukaan vuoden 1961 jälkeen (laitoksen käyttämä mittaushistoria) pidempi yhtenäinen yli +30-asteinen hellejakso koettiin vuonna 1972 Inarin Nellimissä, missä 30.6.-9.7. vietettiin kymmenen päivää huippuhelteissä.

Viime vuonna ei ollut yhtään yli +30 asteen päivää ja vuonna 2015 vain yksi päivä ylsi rikkomaan maagisen rajan Kouvolan Utissa.

Legendaarisena hellekesänä 2010 heinäkuussa oli 30 hellepäivää, joista Puumalassa 12 päivää oli yli +30-asteista, tosin ne eivät olleet aivan perätysten ja yhtenäinen yli +30-asteinen putki jäi kuuteen päivään (siirryt toiseen palveluun).

Oulun lämpötilaennuste 24. heinäkuuta – 5. elokuuta.
Myös Oulun korkeudella helleraja voi rikkoutua seuraavat pari viikkoa.Yle Sää

Lisää tukalaa hellettä

Mitä sitten on luvassa lähipäivinä? Ylen meteorologin Anne Borgströmin ennusteen mukaan helteet tosiaankin vain jatkuvat.

– Enimmäkseen on aurinkoista ja helteisen lämmintä. Lännessä ja maan keskivaiheilla hätyytellään +30 astetta, Borgström arvioi.

Lämmin tulevaisuus näkyy myös varoituskartoilla (siirryt toiseen palveluun). Ilmatieteen laitoksen hellevaroituksen mukaan erittäin tukalan helleaallon todennäköisyys on 40 % tiistain ja keskiviikon välisestä yöstä perjantain ja lauantain väliseen yöhön keskisessä Suomessa länsirannikolta itärajalle asti.

Lue seuraavaksi