1. yle.fi
  2. Uutiset

Hartolassa 10 autoa kerralla rikkonut salamanisku maailmanlaajuisestikin aivan poikkeuksellinen tapaus

Asiantuntijan mukaan kaikissa lauantaina samalla parkkipaikalla olleissa autoissa oli sama oire, mutta todennäköisesti eri vika.

ukkonen
Useita hinausautoja saapui hakemaan vaurioituneita autoja Hartolassa, missä salama iski juhlapaikan parkkipaikalle.
Useita hinausautoja saapui hakemaan salamaniskun vaurioittamia autoja Hartolassa 21.7.2018.Merja Markkanen

Itä-Hämeen Hartolassa syntymäpäiväjuhlilla olleiden vieraiden autot lauantaina rikkonut ukkonen on osoittautunut harvinaiseksi tapaukseksi. Näin monen auton lamaantumista samasta salamasta ei ole tapahtunut edes Saksassa. Asiantuntijatkin ovat ihmeissään.

Parkkipaikalla oli kaikkiaan 11 autoa, joista yhdeksän ei enää salaman iskettyä lähtenyt käyntiin. Yhden auton vikavalot alkoivat palaa ajon aikana ja ainoastaan yksi auto toimi pamauksen jälkeen moitteetta.

Useat paikalla olleista autoista oli vakuuttanut OP Vakuutus. Korvauspäällikkö Sami Reinikka ei muista Suomesta yhtään tapausta, jossa samasta salamasta korvattaisiin useamman auton vikoja. Muutenkin autojen salamavahingot ovat harvinaisia.

– Sellaisia yksittäisiä tapauksia autoista on, että salama on iskenyt jonnekin lähistölle. Voisi sanoa, että yhden käden sormilla laskettavia vuosittain.

Hartolan tapauksessa autot näyttivät ulkoisesti olevan kunnossa. Salama rikkoi autojen sähköisiä järjestelmiä. Vakuutusyhtiöille tavallisempaa korvattavaa on, että lähelle osunut salama on sytyttänyt tulipalon. Siinä rytäkässä palaa sitten autokin.

Salamanisku on vakuutuskielellä äkillinen ja ennalta-arvaamaton ulkopuolinen syy. Törmäys- tai kolarivakuutuksen pitäisi se korvata, mutta esimerkiksi vakuutusyhtiöistä LähiTapiolan ja If:n ehdoissa lukee, että salaman pitää osua suoraan autoon. Hartolassa ei osunut.

– Poikkeavissa tapauksissa pitää katsoa tapauskohtaisesti, If ilmoittaa Ylelle.

Miksi ainoastaan mersulle ei käynyt mitään?

Syntymäpäivien vierailla oli parkkipaikalla eri ikäisiä autoja. Joukossa oli niin uusia ja kalliita kuin edullisempia ja vähän vanhempia.

Automaahantuoja Veho sai maanantaiaamuna kuulla, että ainoa salamaniskun jälkeen täysin viattomana käyntiin lähtenyt auto oli 13 vuotta vanha Mercedes-Benz.

Vehon tuotepäällikkö Risto Rauhala sanoo leikkisästi olevansa tilanteesta imarreltu, mutta tunnustaa, että auton merkillä tai iällä ei tässä Hartolan pamauksessa ollut osuutta asiaan.

– Se on vaan virtavuo mennyt niin, että se ei ole osunut siihen pahemmin. Kun tuollainen vallaton salama tulee ja iskee, niin vaikka laitettaisiin kaksi samanlaista autoa vierekkäin, niin ei se automaattisesti riko samoja komponentteja. Ne voimat salamassa ovat niin valtavia, ettei tuollaista pysty ehkäisemään.

Sen verran harvinaisesta tapauksesta on kyse, että Rauhala on pyytänyt analysoitavaksi vikakoodiraportin, joka ainoasta oireettomasta autosta on maanantaiaamuna autohuollossa otettu. Raportista näkyy, että jotain outoa on Mersullekin tapahtunut.

Osa autoista voidaan joutua lunastamaan

Nykyautot ovat tietokoneilla verkotettuja. Salamaniskun hetkellisen ylikorkea jännite rikkoo yhden tai useamman näistä yksiköistä. Näin kävi myös Hartolassa.

– Esimerkiksi ajonesto on toteutettu turvallisuuden vuoksi siten, että siellä on useampi tietokone, jonka pitää kyetä juttelemaan yhtäaikaisesti toistensa kanssa ennen kuin esimerkiksi polttomoottorille annetaan käynnistyslupa. Ja oire tulee näissä kaikissa autoissa esille samalla tavalla, auto ei käy eikä kuku, Vehon Risto Rauhala sanoo.

Vianselvitys ja autojen korjaus saattaa tulla todella kalliiksi. Näitä auton kriittisiä tietokoneita voi joutua vaihtamaan yhden tai useamman jo pelkästään sen vuoksi, että pääsisi edes lukemaan auton vikamuistista, mitä kaikkea autosta on rikki.

Aina ei autoa välttämättä kannata edes korjata. Vakuutusyhtiö pelaa toisinaan myös varman päälle, jos auto uhkaa poikkeuksellisen tällin jälkeen joutua korjauskierteeseen.

Hartolan tapauksessa mekaanisia komponentteja ei vaurioitunut, mutta sekin on ukonilmalla mahdollista. Joskus salama saattaa iskeä auton antenniin ja paeta jostain muualta.

– Hyvin tyypillistä on, että salama lyö vanteen kautta. Oli yksi sellainen tapaus, jossa pyörän laakeri oli kokonaisuudessaan hitsaantunut jumiin. Se salama oli kulkeutunut pyöränlaakerin läpi, Vehon tuotepäällikkö Risto Rauhala muistelee.

Jos auto on ollut kovassa ukkosessa, vie testaukseen

Suurin osa autojen ukkosvaurioista tulee siitä, että auto ajetaan kovalla kaatosateella liian syvään lätäkköön ja moottorin kriittiset osat hörppivät vettä. Autojen varsinaiset salamavauriot ovat harvinaisia.

Umpikorinen auto muodostaa niin sanotun Faradayn-häkin matkustajien ympärille ja on siksi turvallinen paikka salamoinnin aikana.

Jos autoon iskee salama, moottori ei välttämättä sammu ja matka saattaa jatkua vaikka varoitusvaloja syttyisikin. Mutta salama saattaa iskeä myös ilman että kukaan huomaa.

Vehon Risto Rauhala neuvoo viemään auton huoltoon, jos edes epäilee salamaniskua. Testerillä on nopea lukea vikakoodit.

– Sitten olisi ainakin olemassa dokumentti lähellä sitä aikaa, kun se ilmiö on tapahtunut. On äärimmäisen vaikea osoittaa, että se on salamasta, mutta se näyttää, että tietty vika on havaittu.

Samaa huoltokäyntiä kannattaa OP:n korvauspäällikkö Sami Reinikka. Vinkki perustuu kokemukseen, että jälkeenpäin on vaikeaa osoittaa vakuutusyhtiölle ukkosta syyksi, jos auto alkaa vasta myöhemmin temppuilla.

– Yleisempi syy on tietenkin joku muu sähkölaitteiden toimimattomuus, mutta jos alueella on ollut ukonilma ja on jonkun näköinen havaintokin, että lähistölle on iskenyt salama ja sähkölaitteita on pimentynyt, silloin kannattaa sellainen toimenpide suorittaa.

Juttua korjattu 24.7 klo 10.55. Jutussa luki aiemmin, että suurin osa autojen korvattavista ukkosvaurioista tulee siitä, että auto ajetaan kovalla kaatosateella liian syvään lätäkköön ja moottorin kriittiset osat hörppivät vettä. Autovakuutukset eivät kuitenkaan korvaa vedestä aiheutuneita vahinkoja, jos ajoneuvoa kuljetetaan veden peittämällä tiellä tai alueella eli tyypillisimmillään juuri moottorille aiheutuneita vahinkoja sen hörpätessä ajon aikana vettä.

Lue seuraavaksi