1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. onnettomuustutkinta

Norjan onnettomuustutkinta: Käsivarren lentoturma tapahtui huonossa säässä

Norjalaisen gyrokopterin maahansyöksyn viime lauantaina Suomen Käsivarren suurtuntureilla saattoi aiheuttaa huono sää.

Ilmakuva Kilpisjärven onnettomuuspaikalta, joka on kuvassa keskellä. Kuva: Lapin poliisilaitos

Norjan onnettomuustutkintaviranomaisen mukaan alueella vallitsi lauantai-iltana turman aikaan huono sää. Kopterin putoamispaikka on 20 kilometriä Kilpisjärveltä itään. Kevytrakenteinen kaksipaikkainen gyrokopteri yritti todennäköisesti laskeutua, mutta putosi louhikkoiseen tunturinrinteeseen, arvioidaan Norjan tutkintaviranomaisen tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Turmassa kuoli gyrokopterin ohjaaja. Mukana ollut matkustaja loukkaantui lievästi. Loukkaantunut matkustaja sai kiivettyä ylemmäs tunturille ja hälytettyä apua. Matkustaja pääsi eilen sairaalahoidosta Tromssan yliopistollisesta sairaalasta.

Kaksipaikkainen kevyt gyrokopteri oli matkalla Norjan Lakselvista Kautokeinon kautta Suomen Käsivarren suurtunturialueen yli Norjan Steigeniin. Kone teki välilaskun Kautokeinossa Norjassa ja tankkasi polttoainetta ennen lähtöä kohtalokkaalle lennolle.

Morten Ruud Kuva: Ksenia Novikova / NRK

Onnettomuudessa menehtynyt koneen ohjaaja oli Norjan yleisradion NRK:n Finnmarkin alueen päällikkö Morten Ruud (57). Kokenut ja arvostettu journalisti oli palvellut toimittajana NRK:n uutisissa pitkään toimien vuosia myös NRK:n Moskovan kirjeenvaihtajana.

Morten Ruud oli tiiviisti edistämässä Norjan NRK:n, Ruotsin SVT:n ja Suomen Ylen pohjoisten uutistoimitusten yhteistyötä. Morten muistetaan kiitollisuudella myös Yle Lapin toimituksessa hyvästä uutisyhteistyöstä vuosien varrella.