1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Taidekeskus Salmela

Taidekeskus Salmela on kuin Turhapuro-elokuvat, kriitikot haukkuvat, mutta yleisö rakastaa — mikä on suosion salaisuus?

Mäntyharjulla sijaitseva Salmela kuuluu Suomen kesän suosituimpiin kuvataidekohteisiin. Kävimme selvittämässä, miksi.

Riitta Perälä Helsingistä ihaili Taidekeskus Salmelan suomalaisia urheilusankareita esittelevää näyttelykokonaisuutta. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Toimittajaa häikäisee. Vasemmalla silmiin kimmeltää Pyhävesi, kivenheiton päässä oikealla Siirlahti. Kahden järven välissä kapealla kannaksella paistattelee Taidekeskus Salmela.

Kaksikerroksisen koristeellisen päärakennuksen ympärille levittäytyy laaja vehreä puutarha. On kunnostettuja huviloita, huvimajoja, patsaita ja perennoja. Ja runsain määrin yleisöä.

Ensimmäinen syy Salmelan suosioon on aurinkoisen päivänselvä: Salmela on kappale kauneinta suvi-Suomea, oiva kesäretkikohde.

Kaunis luonto ei kuitenkaan riitä selittämään Salmelan huimia kävijämääriä.

Moni Suomen kymmenistä kesänäyttelyistä pyörtyisi riemusta, jos onnistuisi houkuttelemaan viisituhatta kävijää. Salmelassa käy kesäisin noin 31 000 ihmistä.

Vertailun vuoksi: Mäntän kuvataideviikoilla kävi viime kesänä 14 500, Taidekeskus Purnussa Orivedellä 6000 ja Pyhäniemen kartanossa 3300 ihmistä (lähde Frame).

Taidekeskus Salmelan omistaja ja toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala on myös saksofonisti. Taustalla Salmelan päärakennus. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

”Riskitöntä toritaidetta"

Kritiikki Taidekeskus Salmelaa kohtaan on ollut aika ajoin murskaavaa.

Viisi vuotta sitten Helsingin Sanomat lyttäsi (siirryt toiseen palveluun) Salmelan kesänäyttelyn luokattoman riskittömäksi, konservatiiviseksi, kerta kaikkiaan toritaiteeksi.

Ironista kyllä, samana kesänä Salmela teki kaikkien aikojen kävijäennätyksensä.

Nyt esillä on parinkymmenen taiteilijan teoksia, maalauksia, grafiikkaa ja veistoksia.

Mukana on kannuksensa jo kauan sitten ansainneita konkareita, Marika Mäkelä ja Juhani Linnovaara etunenässä, sekä tuntemattomampaa nuorta polvea, kuten luontoaiheita maalaava Antti Hakkarainen (Salmelan kesän 2018 nuori taiteilija), Jasmina Ijäs eläinteoksineen, Olli Mantere kiviveistoksineen, Jan Neva, Enni Kömmistö ja niin edespäin.

Raimo ja Helena Jokinen Tampereelta ovat käyneet Salmelassa joka kesä lähes Taidekeskuksen perustamisesta saakka. Vain Salmelan ensimmäinen vuosi 1990 jäi heiltä näkemättä. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Kaunista taidetta, taitavaakin, ymmärrettävää, paikoin pilkahtaa jopa huumori. Mutta toimittajan silmään kovin yllätyksetöntä.

Näyttely ei haasta käsitteellisyydellään, ei provosoi kokeilevuudellaan eikä aiheuta hämmennystä rajuilla tai kummallisilla aihevalinnoillaan.

Salmelan näyttely on kattaus turvallista hyvänmielentaidetta suuren yleisön makuun. Se on toinen syy suureen suosioon.

Sitä paitsi Salmela myy! Kesän toiselle kolmannekselle tultaessa noin puolet näyttelyteoksista on myyty. Grafiikanlehdissä myyty-lappusia oli rivikaupalla.

Marja-Terttu Parsama Laitilasta pitää Salmelasta. "Täällä on aina jotain sellaista, josta tykkää, sellaistakin, josta ei tykkää ja myös sellaista, jota ei ymmärrä." Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Salmela on vauraan keskiluokan mieleen

Laaja haastattelukierros yleisön joukossa – yli parikymmentä vastaan osunutta ihmistä – tuo lisävaloa Salmelan suosioon.

Puhutetut ovat enimmäkseen varttunutta väkeä ympäri Suomea. Enimmäkseen vaurasta keskiluokkaa, toimittaja arvelee.

Ai mistä sen tietää?

No, muutama kertoo käyvänsä Salmelassa samalla kun Savonlinnan Oopperajuhlissakin. Joka toinen haastatelluista mainitsee myös ostaneensa Salmelasta vuosien varrella taidetta kotiin, katselevansa nytkin sillä silmällä teoksia…

Marika Nordlund Espoosta osti Essi Peltosen kasvokuvan 2500 eurolla uuteen kotiin. Häntä miellyttivät erityisesti maalauksen värit. Lisäksi Nordlund haluaa tukea nuoria naistaiteilijoita. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Kaikki haastatellut ylistävät Salmelaa. Ei poikkipuolista sanaa.

Toimittaja muistuttaa Salmelan vuosien varrella saamasta negatiivisesta arvostelusta, ottaa puheeksi näyttelyn kaupallisuuden.

Turhaan. Kriitikkojen marina ei haastateltavia häiritse, harva on siitä edes kuullut. Kaupallisuus? Se kuuluu taiteeseen, pitäähän taiteilijoidenkin elää, hyvänen aika!

Kuuleeko toimittaja muuten, miten toiminnanjohtaja Hoikkalan saksofonisoolo kuuluu tänne asti? Onko hän huomannut, että paikalla on ihan ministeritason vieraita?

Ritva ja Timo Räisänen Vantaalta vierailevat Salmelassa aina Savonlinnan Oopperajuhlissa käydessään. Heitä miellyttää erityisesti miljöö sekä taiteilijat, joita ei näe muualla. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Salmelassa voi bongailla julkkiksia

Salmelassa käy julkimoita. Jopa tärkeää väkeä.

Oikeusministeri Antti Häkkänen näkyy ottavan selfieitä seurueineen rantakoivun alla. Suurlähettiläs Petri Tuomi-Nikula kiertelee hevospatsasta puolisoineen. Vihreiden konkaripoliitikko Kalle Könkkölä rullasi juuri ohi pyörätuolillaan.

Salmelan suosion kolmas tekijä on kytköksissä tunnettuihin persooniin. He tuovat nostetta, paitsi Taidekeskukselle, myös sen kävijöille.

Kulttuurielämästä, politiikasta ja talousmaailmasta tuttujen ihmisten keskellä ”tavallinen” näyttelyvieras kokee imagonkohennuksen.

Jos täällä käyvät nuokin, tämän täytyy olla merkittävä paikka. – Ja tänne olen ymmärtänyt tulla myös minä!

Yleisön parissa uupumatta huseeraava Salmelan omistaja ja toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala (60) tekee parhaansa, jotta kaikki, vähintäänkin vakivieraat, tuntevat olevansa ”joku”.

Tervehdyksiä, kohteliaisuuksia ja poskisuudelmia sataa.

Kinnusen perhe Espoosta, Stina, Kaari ja Teppo, poikkesivat kesälomareissullaan Salmelassa. He pitivät erityisesti näyttelyn veistoksista ja litografioista. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Konsertit tuovat satoja ihmisiä taidenäyttelyyn

Jos kolmas suosion syy vaikuttaa lukijasta ohuelta yläpilveltä, neljäs syy on täyttä faktaa. Se on Salmelan laaja oheisohjelmisto.

Konsertit ja muut tapahtumat tuovat Taidekeskukseen väkeä, joka ei Mäntyharjun perukoille kuvataiteen vuoksi muuten vääntäydy.

Täksi kesäksi Salmelan katsomoa on laajennettu entisestään. Sinne mahtuu nyt yli tuhatpäinen yleisö.

Esiintymässä ovat käyneet muun muassa oopperalaulaja Waltteri Torikka, Jorma Uotinen & Helena Lindgren sekä Yhdysvaltain merijalkaväen edustussoittokunta.

Salmelassa odotetaan uutta kävijäennätystä kesälle 2018.