Kainuun rikoskäyrä laskussa – "Jos ikäikäihmisiä on enemmän, rikoksiakin on silloin vähemmän"

Vaikka rikosten määrä on vähentynyt, kesällä rikoksia tehdään enemmän muihin vuodenaikoihin verrattuna.

rikokset
Poliisi kädessään alkometri.
Kesällä tyypillisiä rikoksia ovat muun muassa rattijuopumus ja ylinopeus.Tiina Jutila / Yle

Rikosten määrä Kainuussa on laskenut viime vuoteen verrattuna. Erityisesti omaisuusrikokset ja lievät väkivaltarikokset ovat vähentyneet. Omaisuusrikoksista varsinkin petoksia on tehty vähemmän.

– Prosentuaalisesti vähentymiset ovat sen verran pieniä, että ei sitä varmaan arkitoiminnassa huomaa. Tietysti se on kuitenkin positiivinen asia, että rikosten määrä on vähentynyt, kertoo rikoskomisario Hannu Rönkkö Kainuun poliisista.

Kainuun osalta tarkkoja vähenemismääriä ei tiedetä, mutta Rönkön mukaan ne ovat verrattavissa Oulun poliisin lukuihin. Kaikkien Oulun poliisin tietoon tulleiden rikosten määrä väheni noin 13 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Rönkkö arvelee, että väestön ikääntyminen voi vaikuttaa rikostilastoihin Kainuussa.

– Yleensä nuoremmat tekevät jonkin verran eläkeläisiä enemmän rikoksia, joten jos ikäjakauma muuttuu niin että ikäihmisiä on enemmän, rikoksiakin on silloin vähemmän.

Rönkön mukaan rikoksissakin on kausivaihtelua. Kesäisin rikoksia tapahtuu yleensä enemmän kuin talvella. Lämpimänä vuodenaikana pahoinpitelyt lisääntyvät, kun ihmisiä on enemmän liikkeellä. Myös huumausainerikokset, rattijuopumukset ja ylinopeudet työllistävät poliisia.