Voimakas tuuli levitti Kreikan maastopaloa tappavan nopeasti – "Tämä on painajainen"

Ylen tavoittama kreikkalaismies sanoo, ettei ole koskaan kokenut vastaavaa katastrofia.

maastopalot
Video: Ateenan itäpuolella olevan kylän asukkaat pakenivat tulta mereen
Video: Ateenan itäpuolella olevan kylän asukkaat pakenivat tulta mereen

Voimakas tuuli teki Kreikan pääkaupungin Ateenan lähistöllä riehuvista metsäpaloista tappavia. Kuolonuhrien määrä on kasvanut etsintöjen jatkuessa. Viranomaisten mukaan ainakin 60 ihmistä on kuollut ja yli 100 loukkaantunut.

Ateenan läheisessä Nea Makrin kaupungissa asuva Marios Rekas kertoo Ylelle, ettei ole eläessään kokenut vastaavaa. Nea Makri sijaitsee aivan Rafinan paloalueen vieressä.

– Taloja, autoja ja moottoripyöriä on palanut. Tämä on kauheaa. Tämä on painajainen, kreikkalainen kertoo järkyttyneenä.

Rekas kertoo olevansa itse nyt turvassa, eikä sukulaisillakaan ole hätää. Rekaksen veljen ystävä on kuitenkin kadonnut, ja ystävän tyttöystävä menehtynyt.

– Tuntuu todella pahalta, sydämessäni ja sielussani on tuskaa. Minulla on lapsuusmuistoja jokaisesta kadunkulmasta ja kaikki on tuhoutunut. Katastrofi on valtava.

Tuulennopeus nousi 22 metriin sekunnissa ja tuuli levitti paloa sellaisella nopeudella, että kymmenet ihmiset jäivät loukkuun palon keskelle.

– Olimme epäonnisia. Tuulensuunta muuttui ja palo tuli meitä päin sellaisella voimalla, että se hävitti rannikkoalueen maan tasalle minuuteissa, Rafinan satamakaupungin pormestari Evangelos Bournous sanoi uutistoimisto AP:lle.

Pelastustyöntekijät löysivät pelkästään yhdeltä kalliolta 26 ihmisen ruumiit, joukossa myös lapsia.

– He olivat yrittäneet löytää pakotien, mutta ikävä kyllä nämä ihmiset ja heidän lapsensa eivät ehtineet ajoissa. Nähdessään lopun lähestyvän he ovat vaistomaisesti halanneet toisiaan, Kreikan Punaisen ristin johtaja Nikos Economopoulos sanoi Skai TV:n haastattelussa.

Palojen alkusyystä ei ole vielä tietoa.

Talo palaa pimeässä. Etualalla näkyy kukkokoriste mustana siluettina tulipaloa vasten.
Talo paloi yöllä Matissa, Ateenan koillisessa esikaupungissa.Yannis Kolesidis / EPA

Pahimmat palot sitten vuoden 2007

Ateenaa ympäröivät alueet olivat kuin ruutitynnyri, koska Kreikassa talvi oli kuiva ja kesällä maata on koetellut helleaalto, jossa lämpötilat ovat nousseet yli 40 asteen.

Kreikkaa koettelevat maastopalot ovat pahimmat sitten elokuun 2007, jolloin Peloponnesoksen niemimaalla riehuneet maastopalot tappoivat yli 60 ihmistä.

Tappavat maastopalot voi myös nähdä osana laajempaa ilmiötä. Metsäpalot ovat kasvaneet Etelä-Euroopassa Välimeren maissa.

Etelä-Euroopan metsäpaloja pahentaa monien tekijöiden summa.

Kun väki vähenee maaseudulla, metsät levittäytyvät. Välimeren Euroopassa yhä laajempia maa-aloja peittää yhtenäinen, tiheä nuori metsä, joka on otollinen kasvualusta nopeasti leviäville maastopaloille.

Samaan aikaan ilmastonmuutos jyrkentää sääoloja. Kuivuus, kuumuus ja tuulinen sää ovat räjähdysherkkä yhdistelmä.

Euroopan metsäpalotilannetta seuraa EU-komission asettama tutkimusryhmä European Forest Fire Information System (EFFIS). Sen ylläpitämästä kartasta saa kuvan nykyisestä metsäpalotilanteesta Euroopassa (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Kreikan paloissa on kuollut 60 ja loukkaantunut yli 100 ihmistä

Kreikan laajoissa paloissa ei tiettävästi ole loukkaantunut suomalaisia – suurin osa lomailee kaukana suurpaloista

Aiheesta muualla:

Ekathimerini: Hotline set up for people missing in eastern Attica fire as toll climbs (siirryt toiseen palveluun) 24.7.2018

Jukka Laurimo, Keskisuomalainen: Etelä-Euroopan metsäpalot ovat entistä suurempia (siirryt toiseen palveluun) 12.11.2017