Hyppää sisältöön

Miten ruoka säilyy mökillä? Ota asiantuntijan vinkit talteen

Kokojyvätuotteet ovat kuivakaapin herkimpiä, mutta riisi, tee ja hunaja kestävät kauankin. Parin vuoden välein kaapit kannattaa silti tyhjentää.

Parasta ennen -päivämäärä on vain suuntaa antava, mutta mitä jos kesämökin kaapissa tulee vastaan riisipaketti, joka lukeman mukaan on vanhentunut pari vuotta sitten?

Ruokatietoyhdistyksen toiminnanjohtaja Tiina Lampisjärvi neuvoo katsomaan, onko kyseessä kokojyvätuote. Ne sisältävät muita enemmän rasvaa, jonka maku alkaa ajan myötä härskiintyä.

Muuten kuivatuotteet säilyvät tasaisessa lämmössä pitkään, koska niissä ei ole herkästi pilaantuvia osia.

– Olen omastakin kokemuksesta huomannut, että kun mökki on talvella kylmä, edellisen kesän hapankorppuja voi vielä seuraavana keväänä syödä. Parasta ennen -päiväys löytyy niistäkin, Lampisjärvi sanoo.

Yksivuotissynttäreitä viettäneen näkkileivän syöminen ei ole vaarallista. On lähinnä makukysymys, haluaako siihen tarttua. Runsaassa kosteudessa nekin voivat homehtua.

Kuivatuotteet säilyvät pitkään. Kuva: Juha Mäntykenttä / Yle

Helle nopeuttaa pilaantumista

Kaksi vuotta alkaa olla raja jopa riisin säilyvyydelle. Kuivakaappi on hyvä tyhjentää jokseenkin säännöllisin väliajoin jo siksi, että sinne voi tulla kutsumattomia ötökkävieraita.

– Ei sitä ehkä joka vuosi jaksa tyhjentää, mutta parin vuoden välein on hyvä katsoa, Lampisjärvi toteaa.

Jatkuvat helteet kiihdyttävät muutoksia kuivakaapissa. Asian huomaa erityisesti leivästä, joka homehtuu tämän kesän keleillä nopeasti syömäkelvottomaksi.

Ruokamyrkytykset lähtevät yleensä eläinperäisistä tuotteista, koska niiden proteiini ja rasvat ovat alttiita mikrobipilaantumiselle. Lampisjärvi muistuttaa, että hyvästä keittiöhygieniasta pitäisi huolehtia mökkiolosuhteissakin.

– Samalla leikkuulaudalla ei pitäisi käsitellä eläin- ja kasvisperäisiä tuotteita, tai se pitäisi vähintään pestä hyvin välissä, jotta bakteerit eivät siirry ruoka-aineista toisiin.

Hygieniaan pitää kiinnittää erityishuomiota, kun lihaa ja kasviksia käsitellään yhtä aikaa. Kuva: Martin Lee / AOP

Teehetki hunajalla onnistuu

Ruokatietoyhdistys on koonnut eri ruoka-aineiden säilyvyyksiä taulukkoon (siirryt toiseen palveluun). Tee ja kahvi kestävät pilaantumatta vuoden pakkauspäivästä eteenpäin, mutta makumuutoksia niihin tulee nopeammin.

Teen eteeriset öljyt ja kahvin rasvapitoiset makuaineet haihtuvat nopeasti ja niiden aromi laimenee, mutta vaarallista väljähtyneen juoman nauttiminen ei ole.

Jos juomaan haluaa sulattaa makeutukseksi hunajaa, sen päiväyksestä ei tarvitse juuri piitata. Maustetun hunajan maku voi muuttua, mutta muuten kyseessä on lähestulkoon ikuisuustuote.

– Siinä on itsessään säilyvyyttä edistäviä aineita ja niin paljon sokeria, ettei pilaannuttaville mikrobeille jää juurikaan tilaa, Lampisjärvi sanoo.

Kananmuna kestää yli päiväyksen

Toinen poikkeustuote on kananmuna. Niitä voi huoleti syödä parikin viikkoa parasta ennen -päivän jälkeen.

– Olen kuullut, että kananmunia on käytetty puolikin vuotta päiväyksen jälkeen. Ihmiset ovat säilyttäneet niitä esimerkiksi autotallissa, Lampisjärvi kertoo.

Niksi piilee tasaisessa säilytyslämpötilassa: kananmunasta haihtuu nestettä, jos se on vuoroin kylmässä ja kuumassa. 10–15 astetta on hyvä lämpötila.

Munakennoa voi myös käännellä välillä ylösalaisin, silloin munankuoren sisällä oleva kalvo pysyy paremmin kosteana ja suojelee sisusta, jotta kuoren läpi ei pääse epäpuhtauksia. Jos kananmuna on päässyt pilaantumaan, sen huomaa hajusta.

Ota huomioon kylmäketju ja kuumaketju

Maitotölkki kannattaa kiikuttaa mahdollisimman pian takaisin jääkaappiin, koska juoman säilyvyys lyhenee jos se viipyy lämmössä.

Sama toimii myös toisinpäin: lämpimät ruuat kannattaa nauttia mahdollisimman kuumina, koska kuumennus tuhoaa useimmat pieneliöt. Jos annos jää pitkäksi aikaa jäähtymään, mikrobikasvusto pääsee lisääntymään siinä.

Lampisjärvi kehottaa miettimään jo kaupassa, mitä ruokia hankitaan, jos säilytysolosuhteet eivät ole priimaa. Jääkaapin pakastelokero ei vastaa täysikokoisen pakastimen kylmyyttä, joten sitä voi käyttää vain väliaikaiseen säilytykseen. Kala tai liha eivät pysy siellä hyvinä.

Jos ostokset tehdään eri paikkakunnalla kuin minne ne viedään, kylmälaukuille ja -kalleille on käyttöä. Varsinkin tuore kala on erittäin herkkä pilaantumiselle.

– Sitä en ottaisi edes kylmälaukkuun, jos matka kestää kolme-neljä tuntia.

Lohi on herkkä kesäherkku. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Lue myös:

.
.