Tutkija: Mäntyluodon telakalle todennäköisesti tilauksia Turusta

Porin Mäntyluodon telakka siirtyi maanantaina julkistetulla sopimuksella ranskalaisyhtiö Technipiltä suomalaisiin käsiin.

telakkateollisuus
Porin telakan nosturi.
Porin telakan näkyvä maamerkki on suuri nosturi.Carolus Manninen / Yle

Meriteollisuuden asiantuntija, Turun yliopiston Brahea-keskuksen tutkimusjohtaja Pasi Malinen uskoo Porin Mäntyluodon telakan mahdollisuuksiin nousta jälleen menestyväksi yhtiöksi.

Pitkään työpulasta kärsinyt Mäntyluodon telakka siirtyi maanantaina julkistetulla sopimuksella ranskalaisomistajilta suomalaisiin käsiin. Porissa aiotaan jatkossa keskittyä aiempaa pienempiin ja monipuolisempiin projekteihin.

Aiemmin tuotetuista öljynporauslauttojen jalustoista ei täysin luovuta, mutta niiden varaan ei enää rakenneta telakan tulevaisuutta.

Turun nosteeseen

Pasi Malinen arvioi, että Porin telakkayhtiö aikoo päästä mukaan Turun telakan nousukiitoon.

–Turun telakan tilauskanta on täynnä kahdeksaksi vuodeksi. eikä Turussa ole koskaan ollut näin hyvää tilauskantaa. Odotan, että Mäntyluodon telakan ostajat ovat olleet yhteydessä Turun telakkayhtiöön Meyeriin, koska Turussa ei ehditä tehdä kaikkea, mitä tilaukset vaativat.

Tutkimusjohtaja Malinen sanoo olevansa tyytyväinen, että länsirannikon telakat ovat yksi toisensa jälkeen pystyneet vähitellen voittamaan vaikeutensa.