Kuuma kesä räjäytti jäätelömyynnin – suosikkimaut uhkaavat loppua kioskeista

Pienyrittäjät myyvät nyt jäätelöä kovaa tahtia, ja jäätelötehdaskin on nostanut tuotantoa. Yrittäjän mukaan tälläinen hellekesä tarvitaan menestymiseen.

jäätelö
Jäätelötuutti
Mikko Savolainen / Yle

Suomen ylle jämähtänyt superkesä tekee jäätelökioskiyrittäjän onnelliseksi.

– Huikeita määriä on myyty, naurahtaa yrittäjä Jussi Härkönen.

Lappeenrantalainen Härkönen pitää useampaa jäätelökioskia Etelä-Karjalassa. Jo toukokuussa hänen kioskeista myytiin jäätelöä monta sataa litraa enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Jäätelöpalloja on toistaiseksi mennyt ihmisten suihin useita tuhansia.

– Taisi olla paras toukokuu, minkä muistan kymmeneen vuoteen.

Imatralla muutamaa jäätelökioskia pyörittävä Timo Mankki voi olla myös tyytyväinen. Tänä kesänä jäätelöä myydään arviolta 40 prosenttia enemmän verrattuna viime kesään.

– Ei ehkä ihan huippuvuotta tehdä, mutta kärkikahinoissa ollaan, kertoo yrittäjä Timo Mankki.

Myös esimerkiksi Taipalsaaren ja Lappeenrannan sataman jäätelökioskeista kerrotaan, että jäätelöä myydään enemmän kuin viime vuonna.

Jäätelökioskin jäätelöaltaat
Jäätelöstä on ollut puutetta kioskeissa.Mikko Savolainen / Yle

Makuvaihtoehdot ja tötteröt ovat paikoin vähissä

Jäätelön suuri kysyntä on alkanut näkyätoimitusvaikeuksina jäätelökioskeissa.

Jäätelöyrittäjien mukaan toimitusvaikeuksia on ollut monissa makuvaihtoehdoissa kuten mango-melonissa, mango-pehmiksessä, pätkiksessä ja supertiikerissä. Myös vohvelit ovat olleet vähissä, mutta Jussi Härkönen on saanut niitä eri kanavia pitkin.

– Onneksi tukkuliikkeistä ja Tanskasta olemme saaneet tilattua tötteröitä, kertoo Härkönen.

– Ei ole saatu supertiikeriä eikä vohveleita muutamaan päivään. Muuten on mennyt ihan hyvin, kertoo kioskivastaava Anneli Vento Taipalsaarelta.

Unileverin jäätelöitä edustavassa Lappeenrannan Urheilumiesten kioskissa ovat myös vohvelit olleet lopussa, eikä niitä ole saatu tilaamalla. Puutetta on ollut nyt enemmän kuin viime kesänä. Kioskista kerrotaan, että helle on syynä suureen kysyntään.

– Erityisen paha pula on gluteenittomista vohveleista, kertoo kioskista vastaava Ritva Kantola.

Jäätelöannos
Vohvelin sijaan jäätelöä on myyty kupissa.Mikko Savolainen / Yle

Hellekesä tuli tehtaalle yllätyksenä

Froneri Finland valmistaa jäätelöä Turengissa, ja sitä myydään Pingviini-jäätelökioskeissa ympäri Suomea. Toinen suuri valmistaja on Unilever. Tarkkoja jäätelön myyntilukuja Fronerilta ei kerrota, mutta lämmin kesä on saanut tehtaan toimimaan täydellä kapasiteetilla.

– Olemme valmistaneet merkittävästi enemmän jäätelöä verrattuna viime vuoteen, kertoo Froneri Finlandin kehitysjohtaja Anita Storgård.

Pingviini-jäätelökioskeista tunnettu valmistaja myöntää, että joidenkin tuotteiden toimitusvaikeuksia on ollut, mutta ei tarkenna, mitä tuotteita ne koskevat.

– Lyhyitä toimituskatkoksia on ollut johtuen suuresta kysynnästä. Lisäksi joidenkin tuotteiden pakkausmateriaaleja emme ole saaneet toivotussa aikataulussa, kertoo kehitysjohtaja Anita Storgård.

Toimituskatkosten ei pitäisi heti näkyä kuluttajalla, tarkentaa Storgård.

Vaikka helle saa tehtaan pyörimään nyt kovalla teholla, ei Fronerin tehtaassa tehdä siitä johtopäätöksiä ensi kesän tuotantoa ajatellen.

– Tälläisen poikkeuksellisen helleaallon varaan ei voi laskea ensi vuonna, vaan ajattelemme ensi kesän olevan normaali kesä, sanoo Froneri Finlandin kehitysjohtaja Anita Storgård.

Yle ei tavoittanut Unileveria kommentoimaan Suomen jäätelötehtaan tuotantoa.

Jäätelökioski
Jäätelökioskeilla käy nyt kansaa jonoksi asti.Mikko Savolainen / Yle

Rankkaa bisnestä pienyrittäjälle

Viime vuosien koleat kesät eivät ole antaneet armoa jäätelöyrittäjille. Viime kesä oli Lappeenrannassa katastrofaalinen jäätelön myynnin kannalta.

– Viime kesänä joutui vakavasti pohtimaan, kannattaako tämä ollenkaan. Kyllä tälläinen kuuma kesä vaaditaan, että tästä jää jotain itsellekin, kertoo kausiyrittäjä Jussi Härkönen Lappeenrannasta.

Härkönen toivoo helteisen sään jatkuvan vielä, koska sää vaikuttaa bisnekseen herkästi. Kesän myyntituotosta täytyy maksaa muun muassa paikkavuokrat, myyntikoppien kulut ja työntekijöiden palkat.