Japanin helteissä menehtynyt 80 ihmistä – maan meteorologian laitos luokittelee kuumuuden luonnonkatastrofiksi

Hallinto on luvannut asentaa kouluihin ilmastointilaitteita ja ohjeistanut ihmisiä pysyttelemään sisätiloissa.

Japanin sääennuste tiistaiksi. Kuva: Toni Hellinen / Yle

Japanin kaksi viikkoa jatkuneissa ennätyshelteissä on kuollut ainakin 80 ihmistä. Tuhansia ihmisiä on joutunut sairaalahoitoon kuumuuden vuoksi.

Japanilaisia on ohjeistettu pysymään sisätiloissa pahimman kuumuuden välttämiseksi ja pitämään itsensä nesteytettyinä.

Maanantaina mitattiin Japanin lämpöennätys, 41,1 astetta Kumagayan kaupungissa Saitaman prefektuurissa, Tokion luoteispuolella. BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) myös Pääkaupungissa Tokiossa on mitattu ensi kertaa yli 40 asteen lämpötiloja.

Maanantain aikana 13 ihmisen raportoitiin kuolleen helteiden seurauksena. Valtaosa menehtyneistä ja sairaalahoitoon joutuneista on iäkkäitä ihmisiä.

Hallinto on sanonut avustavansa kouluja asentamaan koulurakennuksiin ilmastointilaitteita. Koulut alkoivat useimmilla japanilaisilla tällä viikolla. Koululaisten kesälomien pidentämistä on harkittu.

Lapset viilentyvät suihkulähteessä. Kuva: Kimimasa Mayama / EPA

Japanin ilmatieteen laitos on nimittänyt ennennäkemättömiä helteitä luonnonkatastrofiksi.

Tukalan sään on ennustettu jatkuvan elokuun alkupuolelle saakka. Lämpötilojen odotetaan kuitenkin laskevan hieman, ja osa helteistä kärsineistä alueista saa sateita.

Helle on herättänyt Japanissa huolta tasan kahden vuoden päästä Tokiossa pidettävien olympialaisten järjestämisestä vuoden kuumimpaan aikaan.

Lue lisää: