Lapissa saa metsästää yli 14 000 hirveä – Lupamäärä kasvoi roimasti

Syyskuun alussa alkavan metsästyskauden lupamäärä nousi peräti 27 prosenttia viime vuodesta.

Hirvien metsästys
Hirvi.
AOP

Suomen riistakeskus on myöntänyt Lappiin tänä metsästysvuonna 11 841 pyyntilupaa hirvelle. Luvat mahdollistavat käytännössä yli 14 000 hirven saaliin.

– Lapissa on ollut 2000-luvulla korkeampiakin lupamääriä, mutta toki aletaan lähestyä huippua, Lapin riistapäällikkö Sami Tossavainen Suomen riistakeskuksesta kertoo.

Lupamäärä nousi 27 prosenttia viime vuoden 9 349 pyyntiluvasta. Viime metsästyskaudella Lapissa pyyntiluvista käytettiin vain 78 prosenttia ja saaliiksi saatiin 8 772 hirveä. Saaliseläimistä 33 prosenttia oli vasoja.

– Metsästysaikaa on vähän reilummin, mahdollisuudet pyytää hirviä on ainakin riittävästi, Tossavainen kertoo.

Metsästysaikaa on jatkettu sekä alku- että loppupäästä. Koko Suomessa hirvenpyynti alkaa 1. syyskuuta. Lapissa pidetään lähes kolmen viikon tauko 20. syyskuuta jälkeen. Sen jälkeen aikaa metsästää on tietyin rajoituksin 15. tammikuuta saakka.

Hirviä harvemmaksi erityisesti Inarissa

Riistakeskus perustelee suurta lupamäärää sillä, että hirvien aiheuttamat vahingot pyritään pitämään kohtuullisella tasolla. Samalla se pyrkii kuitenkin ottamaan huomioon alueelliset erityispiirteet hirvikannan hoidossa ja säilyttämään hirvikanta elinvoimaisena.

Luonnonvarakeskuksen mukaan Lapin hirvikanta on viime vuosina noussut. Viimeisin arvio Lapissa talvehtivasta kannasta oli noin 20 300 hirveä. Talvikannan tiheydet eivät olleet riistaviranomaisten määrittämissä tavoitehaarukoissa Enontekiöllä, Inarissa, Kittilässä, Kolarissa, Muoniossa ja Pellossa. Viime talven lentolaskentojen perusteella kanta-arvio nousi erityisesti Inarissa.

Saaren erämiehet hirvenpyynnissä Rovaniemellä.
Saaren erämiehet hirvenpyynnissä Rovaniemellä vuonna 2017. Miehet kokoontuvat ajon jälkeen suunnittelemaan jatkoa.Raimo Torikka / Yle

Lapissa viranomaisilla on vaikeuksia saada tietoa Lapin laajoilta metsästysalueilta. Suomen riistakeskus toivoo, että metsästäjät kirjaisivat metsästyksen yhteydessä tekemänsä hirvihavainnot tarkasti ja ohjeiden mukaisesti Oma riista -palveluun (siirryt toiseen palveluun), jotta hirvikannan arviointiin käytettävä aineisto olisi entistä kattavampaa.

Juttua on tarkennettu 24.7.2018 kello 16.22.