Juhlijat löysivät uuden käyttötarkoituksen aktiivisuusrannekkeille: Tarkkailevat kokaiinin käyttöään sykemittarin avulla

Amerikkalaislääkäri painottaa, ettei aktiivisuusrannekkeen seuraaminen suojaa yliannostukselta.

kokaiini
Aktiivisuusranneke
Arkiliikunnan mittaamiseen tarkoitetuille laitteille on löytynyt myös viikonloppukäyttöä.AOP

Aktiivisuusrannekkeet ovat yleistyneet maailmalla muutamassa vuodessa. Nyt arkiliikunnan mittaamiseen tarkoitetuille laitteille on löytynyt myös viikonloppukäyttöä. Uutispalvelu CNBC (siirryt toiseen palveluun) kertoo juhlijoista, jotka aktiivisuusrannekkeidensa avulla seuraavat sykkeitään käyttäessään kokaiinia.

Aktiivisuusrannekkeet keräävät monenlaista tietoa käyttäjästään. Ne muun muassa mittaavat leposykkeen ja arvioivat käyttäjän sykerajat. Laitteet varoittavat epätavallisen korkealle kohonneesta sykkeestä. Aktiivisuusrannekkeiden on kerrottu pelastaneen henkiä, kun ihmiset ovat varoituksen saatuaan hakeutuneet sairaalahoitoon.

Tästä innostuneena jotkut aktiivisuusrannekkeen omistajat ovat alkaneet seuraamaan sykkeitään myös käyttäessään laittomia päihteitä. Kokaiinin käyttö nostaa sykettä ja verenpainetta. Kokaiinikuolemat johtuvat yleensä sydänkohtauksesta tai lämpöhalvauksesta.

CNBC:n haastattelema parikymppinen Owen-nimellä esiintynyt mies kertoo säännöstelevänsä käyttöään sykkeidensä mukaan.

– Jos joku sanoo, että 'vedetään viivat', katson kellooni ja jos näen, että sykkeeni on 150 tai 160, jätän väliin, Owen toteaa.

Aktiivisuusrannekkeen seuraaminen ei kuitenkaan suojaa yliannostukselta. Ne eivät ole täysin tarkkoja sykemittareita, eivätkä ne kerro mitään esimerkiksi verenpaineesta, huomauttaa sydäntautilääkäri Ethan Weiss. Lääkäri on huolissaan, että aktiivisuusrannekkeet antavat valheellisen turvallisuuden tunteen.

Kokaiinin tuotanto kasvussa

Kokaiinin ja oopiumin tuotanto on viime vuosina kasvanut ennätyslukemiin. YK:n tuoreimman huumausaineraportin mukaan vuonna 2016 maailmassa tuotettiin arviolta 1 410 tonnia puhdasta kokaiinia. Valmistusmäärä kasvoi 56 prosenttia vuodesta 2013.

Valtaosa kokaiinista on peräisin Kolumbiasta.

Valkoista pulveria pienessä pakastepussissa.
AOP

Arviolta 18 miljoonaa ihmistä käytti kokaiinia ainakin kerran vuonna 2016. Suurin osa maailman kokaiinista nuuhkitaan Yhdysvalloissa. Vuonna 2016 maassa raportoitiin yli 10 000 kokaiiniin liittyvää kuolemaa. Huomattava osa kuolemista johtui fentanyylistä, jota oli sekoitettu kokaiinin joukkoon. Fentanyyli on synteettinen opioidi, joka on noin 50 kertaa vahvempaa kuin heroiini.

Kokaiini on kuitenkin leviämässä myös Aasiaan ja Afrikkaan. Vuoden 2016 suurimmat kokaiinitakavarikot tehtiin juuri Aasiassa ja Afrikassa. Viranomaisten haaviin jääneet kokaiinimäärät kolminkertaistuivat Aasiassa ja kaksinkertaistuivat Afrikassa yhden vuoden aikana.