1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rakentaminen & kiinteistöt

Triplojen, Redien ja isojen kauppakeskusten aika on ohi – rakennusbuumin notkahduksesta näkyvissä varmat merkit

Rakentaminen on palaamassa normaalille tasolle seuraavan vuoden aikana. Asuin- ja liiketilojen sijaan kasvua odotetaan teollisuusrakentamisesta.

Helsingin Pasilan Tripla-rakennustyömaa. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Ennätyksellisen rakentamisen aika on ohi.

Rakentamisen pitäisi olla kaikkein vilkkainta kevät- ja kesäkaudella. Niin se vielä onkin, mutta epävarmaa on enää se, kuinka nopea muutos huippuluvuista on lähiaikoina tulossa. Tilastokeskuksen kevään rakennusluvat (siirryt toiseen palveluun) ennakoivat korkeasuhdanteen taittumista.

Lähivuosien kehityksestä poiketen rakennusten perustuksia on keväällä valettu enemmän kuin uusia rakennuslupia on myönnetty. Muutos näkyy viipellä itse rakentamisessa.

– Kesän jälkeen näkee paremmin käännöksen. Rakentamisen kokonaismäärä tulee normalisoitumaan. Merkit muutoksesta ovat ihan selvät erityisesti asuntorakentamisen osalta, toimitusjohtaja Aleksi Randell Rakennusteollisuudesta ennakoi tilannetta.

Muutos näkyy myös uusien ja käytettyjen asuntojen kaupoissa, jotka molemmat ovat kiinteistövälittäjien tietojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan jääneet viime vuoden vastaavasta vauhdista.

Aloitusluvissa roimat pudotukset

Tilastokeskuksen tietojen mukaan rakennusluvissa näkyy laaja notkahdus. Keskimäärin lupia on kevään aikana myönnetty lähes viidenneksen vähemmän kuin vuosi sitten.

Suurin pudotus on tapahtunut kerrostaloasuntojen kuutiomäärissä. Aloituslupien määrä romahti yli 35 prosenttia. Muutoksen suuruuteen vaikutti osittain viime vuoden poikkeuksellinen piikki luvissa.

Liike- ja toimistorakentamisessa pudotus on lähes kolmannes edellisvuodesta.

Toimitusjohtaja Randell näkee, että Helsingin Triplan ja Redin kaltaisia isoja liike- ja asuntohankkeita ei ole enää näkyvissä.

Lupamäärien isoista pudotuksista huolimatta rakentaminen jatkuu tänä vuonna vielä ennätyksellisen korkealla. Vastaavia neliömääriä on nähty edellisen kerran 70-luvun muuttoliikeen aikana. Tosin nyt on rakennettu pitkälti sijoittajavetoisesti paljon pieniä asuntoja.

Rauhoittuminen näkyy Rakennusteollisuuden arvion mukaan ensin pienemmissä kaupungeissa. Muuttoliike pitää yllä vielä isompien kaupunkien kysyntää.

Teollisuusrakentaminen on antanut odottaa itseään

Rakennusteollisuus ei usko, että alan työllisyyden hyvä kehitys merkittävästi hiipuu. Talouskasvua on Randellin mukaan rakennettu etupainotteisesti pitkälti asuntojen, teiden, siltojen ja ratojen voimin. Ala toivoo nyt myös teollisuuden ryhtyvän uudis- ja korjausinvestointeihin.

Eniten liitossa ollaan huolissaan hallituksen infrarakentamien satojen miljoonien lisärahoituksen päättymisestä ensi vuonna.

– Teollisuusrakentaminen on antanut odotuttaa itseään. Talouskasvun jatkuessa investoinnit varmaan lähtevät liikkeelle, Randell veikkaa.

Rakennustyömaat eivät hiljene lähellekkään lamavuosien tasoa, vaan touhu muuttuu hyvän tavalliseksi. Asuntorakentamisessa aloitusmäärät laskevat noin 35 000 asunnon tasolle. Eli niitä on neljännes vähemmän kuin nyt.

Samalla myös kysyntä ja työvoima voivat osittain kohdistua rakennusten korjauksiin, joka on huonommissa tilanteissa alan vanha perälauta.