Vuokraisitko porilaiselta polkupyörän? Järjestelmä ja kysyntää on, enää tarvitaan lisää fillareita

Porissa on pilotoitu suomalainen pyöränvuokrauspalvelu, jossa kaupunkilaiset voivat antaa oman polkupyöränsä vuokralle vaikkapa asuntomessukävijöille.

jakamistalous
Kaksi naista pyörien edessä.
Mari Päätalo ja Sanna Välimäki ovat tyytyväisiä Porin kaupungin yhteiskäyttöpyörien suosioon.Liisa Kallio / Yle

Muutaman viikon käytössä ollut Zygä-palvelu yhdistää pyörien omistajat ja niitä tarvitsevat. Porissa pyörää käyttöönsä kaivanneet ovat löytäneet palvelun, mutta pyöriä on ollut vuokrattavana vain vähän.

Porin kaupungin liikenneinsinööri Sanna Välimäki kertoo, että kysyntää on kymmenkertaisesti verrattuna tarjontaan.

– Palvelu ei ole vielä tavoittanut porilaisia. Toivomme, että pyöriä tulisi lisää vuokrattavaksi, hän sanoo.

Välimäki vertaa pyörää asuntoon. Jos asunnon on valmis vuokraamaan, miksei pyörääkin. Hän kuitenkin ymmärtää, miksi paikalliset eivät ole vielä tietoisia palvelusta.

Palvelu ei ole vielä tavoittanut porilaisia.

Sanna Välimäki

– Järjestelmä valmistui aivan viime tipassa. Kehitämme Zygää edelleen.

Zygä-palvelun kautta pyörän vuokraaja ja käyttäjä sopivat keskenään vuokra-ajasta, hinnasta ja pyörän luovutuksesta. Palvelu on tarkoitettu varsinkin pitkäaikaiseen vuokraukseen.

Puhelin pyörän lukon rinnalla.
Yhteiskäyttöpyörän älylukko aukeaa mobiilisovelluksen avulla.Liisa Kallio / Yle

Omia ja kaupungin yhteiskäyttöpyöriä

Omien pyörien vuokrauksen lisäksi Porissa on ollut kaksi viikkoa käytössä kolme pop up -pyöräasemaa. Asemilta voi vuokrata kaupungin tarjoaman pyörän Donkey Republic -mobiilisovelluksen kautta.

Yhteiskäyttöpyöriä on vuokrattu yhteensä tämän viikon tietojen mukaan lähes 200 kertaa. Määrä on ollut positiivinen yllätys.

– Käyttäjät ovat löytäneet pyörät hyvin. Meidän ei ole myöskään tarvinnut siirtää pyöriä asemalta toiselle, sillä ne ovat liikkuneet tasaisesti, Sanna Välimäki kertoo.

Esimerkiksi Turun kaupunkipyöriin verrattuna Porin yhteiskäyttöpyörien järjestelmä on kevyempi. Pyörähankkeessa mukana olevan Valpastin Oy:n toimitusjohtaja Mari Päätalon mukaan järjestelmä sopii etenkin keskisuuriin ja pieniin kaupunkeihin.

– Järjestelmän saa nopeasti käyttöön. Siksi se sopii myös tapahtumiin hyvin, Päätalo kertoo.

Omien pyörien vuokraus sekä pop up -asemien pyörät kuuluvat samaan Sitran rahoittamaan hankkeeseen, joka on toteutettu yhteistyössä Porin kaupungin sekä Valpastin Oy:n kanssa. Hankkeesta saatuja tietoja käytetään yhteiskäyttöpyöräilyn palvelumallin kehittämiseen.