Hirven kaatolupia Pohjois-Savoon vähemmän kuin vuosi sitten – ammuttujen eläinten määrä voi silti kasvaa, jos tarve vaatii

Suomen riistakeskus myönsi maakuntaan reilut 3 100 hirvenkaatolupaa. Niillä voi ampua noin 4 000 hirveä, kun viime vuonna lopullinen saalis oli reilut 3 700.

Hirvien metsästys
Naarashirvi koivutaimikossa.
Mika Moksu / Yle

Suomen riistakeskus on myöntänyt syksyn hirviluvat Pohjois-Savoon.

Pyyntilupia on myönnetty 3 107 kappaletta ja ne mahdollistavat suunnilleen 4 000 hirven kaatamisen, koska yhdellä luvalla voi kaataa aikuisen hirven tai kaksi vasaa. Lupamäärä on noin 400 vähemmän kuin vuosi sitten. Lupia on vähemmän, koska myös hirvikanta on pienentynyt.

Viime jahtikaudella Pohjois-Savossa ammuttiin lopulta reilut 3 700 hirveä. Nyt myönnetyllä lupamäärällä voi siis tarpeen vaatiessa ampua enemmän hirviä kuin viime jahtikaudella. Osa luvista on niin sanottuja pankkilupia, joita voi käyttää tarpeen vaatiessa, jos hirviä on jollakin alueella odotettua enemmän tai ne aiheuttavat paikallisesti vahinkoa.

Pohjois-Savon riistapäällikkö Jouni Tanskanen kehottaa metsästäjiä tarkkailemaan jo alkusyksystä oman metsästyalueen vasojen määrää. Jos vasoja näyttäisi olevan vähän, alkavalla kaudella hirviä kannattaa verottaa harkiten.

– Vastaavasti jos jollakin alueella on enemmän hirviä kuin on arvioitu, silloin noille pankkiluville voidaan mennä. Kuitenkin hirvikanta on nyt pienentynyt laajoilla aluiella parina-kolmena vuonna, joten toivon metsästäjiltä tarkkuutta, Tanskanen evästää.

Metsästyksen tarkoituksena on pitää hirvikanta viimevuotisella tasolla. Tämä toteutuu, jos myönnetyistä luvista käytetään noin 80 prosenttia. Metsästys alkaa lauantaina 13. lokakuuta ja jatkuu tammikuun puoliväliin. Metsästysaikaa on jatkettu parilla viikolla kauden loppupäästä.

Hirvien pelloilta tapahtuva vahtimispyynti on mahdollista jo syyskuun alusta lähtien. Tammikuussa koiran käyttö jahdin apuna on sallittu vain haavoittuneen eläimen jäljittämiseen.