Analyysi: Ylen kysely Suomen pitämisestä asuttuna – väärin kysytty?

Miksi Ylen viaton kesäkysely nostatti vilkkaan somekeskustelun? Eivätkö kyselyt olekaan pelkkää viihdettä?

aluepolitiikka
Maalaismaisema jossa pari latoa ja vanha talo.
Timo Viitanen / AOP

Yle Uutisten viime maanantaina julkaisema kysely siitä, pitäisikö yhteiskunnan tukea sitä, että koko Suomi voidaan pitää asuttuna, synnytti harvinaisen vilkkaan sosiaalisen median keskustelun keskelle sydänkesää. Osalla keskustelijoista mopo näytti keulivan perinteisin menoin someraivon puolelle.

Ylen ajoitus oli tietenkin tarkoin harkittu. Jo etukäteen kuluva viikko oli tiedetty kesän hiljaisimmaksi. Oli huutava tarve tuottaa maanantaiaamuun omaa toimituksellista materiaalia.

Itse satuin olemaan maanantai-illan TV-uutisten tuottajana. Tiedän täsmälleen, että ilman kyselyä ja sen poikimia jatkojuttuja esimerkiksi television pääuutislähetys olisi ollut vaikea täyttää. Ensimmäinen kyselyyn liittymätön juttu TV1:n 2030-uutislähetyksessä käsitteli uudistetun varhaiseläkkeen suosiota noin klo 20.43.

En tarkoin tunne kyselyn syntyhistoriaa, mutta Yle käyttää Taloustutkimusta varsin paljon siitäkin syystä, että Taloustutkimus tekee Ylelle päivittäin jatkuvaa puoluekannatusmittausta. Siinä ohessa voidaan sitten tarvittaessa kysellä vähän muutakin.

Kysymys tuli jo tämänkin jutun alussa esitettyä, mutta mitkä olivatkaan vastausvaihtoehdot?

Suosituimmaksi nousi vastaus, jonka mukaan valtion pitää turvata palvelut niin, että koko Suomi pysyy asuttuna. Sen valitsi 79 prosenttia vastanneista. Sitä että valtion ei pitäisi puuttua aluekehitykseen ollenkaan, tuki vain kaksitoista prosenttia vastaajista.

Ainoa keskustalainen, joka taisi olla hiljaa, oli tämän viikon pääministerin sijaisuutta hoiteleva Anne Berner.

Ensimmäisenä riehaantuivat keskustalaiset. Kyselyn tulos näytti olevan kuin todeksi tullut märkä uni. Juuri sitä mitä keskustalaiset kuvittelivat koko ajan hokeneensa. Pääministeri Juha Sipiläkin unohti olevansa lomalla ja tykitti heti twitterissä.

Ainoa keskustalainen, joka taisi olla hiljaa, oli tämän viikon pääministerin sijaisuutta hoiteleva Anne Berner. Mutta hänet onkin valittu Uudeltamaalta.

Seuraavaksi heräsivät denialistit. Heille kyselyn tulos oli kerta kaikkiaan väärä. Kansanedustaja Juhana Vartiaisen (kok.) mielestä kysely oli höperö, eikä näin höperö kysely anna mitään eväitä poliittiseen päätöksentekoon. Kukas ne valtion kulut sitten maksaa, onko tämä katajainen kansa kerrassaan typerää, kyseltiin.

Myös irvileuat lähtivät liikkeelle. Miksette saman tien kysy, pitäisikö vanhukset hoitaa kunnolla? Tai valtion olla hyvän puolella pahaa vastaan? Tai jotain muuta yhtä itsestäänselvää.

Ja tietenkin saivartelijat (jotka muuten takuuvarmasti yrittävät pilata jokaisen somekeskustelun, jonka suinkin löytävät). Riittääkö se asuttuna pitämiseen, jos Sevettijärvellä asuu yksi ihminen? Että eihän koko maa nytkään ole asuttu, vaan enimmäkseen pelkkää korpea.

Missä välissä tässä kävi niin, että kepeästä kesän kyselyviihteestä tuli elämää suurempi väittelyn aihe?

Veikkaan, että siinä kohtaa, kun tulos oli tarpeeksi monen mielestä liian väärä.

Olipa kysymyksenasettelu kuinka lapsellinen tai viihteellinen hyvänsä, ainakin minut tulos yllätti. Enkä usko hetkeäkään, että Suomen kansa olisi niin tyhmää, etteikö se tajuaisi kuka tämän lystin lopulta maksaa.

Yksi asia on kiihkeässä asutuskeskustelussa jäänyt tyystin toteamatta ja se on alueellinen maanpuolustus.

Osapäivätöölöläisenä voin sanoa, että helsinkiläisille tekisi joskus hyvää ajatusharjoitus, jossa valtion virastot olisi siirretty muualle. Kuten vaikka Englannissa, jossa Kela löytyy Newcastlesta ja verohallinto Manchesterista.

Sopii siinä sitten laskea, montako kymmentä tuhatta tai jopa sataa tuhatta ihmistä vähemmän tälle tuuliselle niemennokalle olisi tungettu.

Yksi asia on kiihkeässä asutuskeskustelussa jäänyt tyystin toteamatta ja se on alueellinen maanpuolustus.

Olisiko eversti Hjalmar Siilasvuo kesyttänyt Raatteen tien motin tammikuussa 1940, jos Suomussalmen pojat eivät olisi taistelleet omien kotitölliensä puolesta?