Etkö halua joutua rallirysään? Näin vältät jopa tunteja kestävät ruuhkat Keski-Suomessa

Katso kartat, missä Suomen MM-rallin yleisö liikkuu torstaista sunnuntaihin.

Keski-Suomi
Ralliruuhkaa Keuruuntiellä , Killerille menijöitä riittää. Kuva rallikuvakisan 2008 satoa.Ilkka Rytkönen

Suomen MM-ralli näkyy Keski-Suomen liikenteessä koko tulevan viikonlopun ajan. Erikoiskokeiden katsoja-alueille pyrkivä yleisö voi pahimmillaan aiheuttaa tuntien ruuhkat pikataipaleiden lähellä oleville tieosuuksille.

Koostimme kartat erikoiskokeiden sijainnista kunakin rallipäivänä. Valtaosa erikoiskokeista ajetaan kaksi kertaa ja suuri osa ralliyleisöstä suuntaa reitin varrelle jo varhain aamulla tai jopa edellisenä iltana. Liikennettä kuitenkin riittää erikoiskokeiden tuntumassa koko päivän ajan osan yleisöstä poistuessa ja uuden yleisön saapuessa erikoiskokeiden välissä. Pahin liikennesuma on yleensä erikoiskokeiden päättyessä.

Ruuhkia voi välttää parhaiten valitsemalla sellaisen ajoreitin, joka kiertää päivän erikoiskokeet mahdollisimman kaukaa. Jos olet puolestaan matkalla ralliin, erikoiskokeiden tarkemmat sijainnit, aikataulut ja oikeat reitit katselualueille löytyvät MM-rallin virallisesta katsojaoppaasta.

Reaaliaikaista tietoa liikenteen sujuvuudesta Keski-Suomen teillä välittävät Liikennevirasto (siirryt toiseen palveluun) sekä Ralliradio Yle Jyväskylän taajuuksilla 99,3 (Jyväskylä) ja 97,0 (Pihtipudas) ja Yle Areenassa.

Torstai 26.7.

Varsinainen MM-osakilpailu alkaa torstaina klo 19 Harjun erikoiskokeella Jyväskylän keskustassa. Suurimmat liikenteelliset vaikutukset kohdistuvat keskustan, Mäki-Matin, Harjun ja Lutakon alueiden liikenteeseen.

Jyväskylän keskustan alueella on voimassa useita poikkeavia liikennejärjestelyitä torstain 26.7. aamupäivästä lauantai aamuun 28.7. saakka. Yleisöä kehotetaan jättämään oma auto kotiin ja saapumaan Jyväskylän keskustaan julkisilla liikenneyhteyksillä.

Torstaina ja perjantaina ajettava Harjun erikoiskoe aiheuttaa liikennejärjestelyjä Jyväskylän keskustassa.

Perjantai 27.7.

Perjantaina erikoiskokeita ajetaan Korpilahdella, Petäjäveden ympäristössä, Äänekoskella sekä Jyväskylän Harjulla.

Liikenne lisääntyy heti aamusta Jyväskylän ja Korpilahden sekä Jämsän ja Korpilahden välillä valtatiellä 9 yleisön pyrkiessä Moksin erikoiskokeelle. Iltapäivällä klo 14 jälkeen ajettava Oittilan erikoiskoe tuo uuden liikenneaallon Korpilahden suunnalle.

Suomen MM-rallin erikoiskokeet perjantaina 27.7.
Yle

Valtateillä 18 ja 23 Jyväskylästä Petäjävedelle ja Keuruulta Petäjävedelle liikenne saattaa hidastua jo aamun tunteina, kun rallikansa suuntaa myös tätä kautta Moksiin. Ruuhkaa riittää Petäjäveden seudulla koko päivän ajan yleisön pyrkiessä teiden 18 ja 23 kautta myös Urrian ja Ässämäen erikoiskokeiden katselualueille. Myös pienemmät tiet, kuten kantatie 604 Koskenpään ja Petäjäveden välillä saa osansa ralliliikenteestä.

Aamupäivästä alkaen rallikansaa suuntaa myös Äänekoskelle, joten vaikutukset näkyvät liikenteessä myös valtatiellä 4. Samoin kantatie 627 Uuraisilta Äänekoskelle voi olla runsaasti liikennöity.

Illalla ralliruuhkat siirtyvät taas Jyväskylän keskustaan, jossa ajetaan uudelleen Harjun erikoiskoe.

Lauantai 28.7.

Lauantain erikoiskokeet ajetaan eteläisessä Keski-Suomessa, Jämsän ja Kuhmoisten suunnalla. Lisäksi Tuohikotasen erikoiskoe Korpilahdella ajetaan ennen ja jälkeen Jyväskylässä pidettävää päivän huoltotaukoa.

Suurimpia ruuhkia on odotettavissa valtatiellä 9 Jämsän ohittavan liikenneympyrän tienoilla, kun Jyväskylän suunnasta tuleva yleisö ohittaa paikan pyrkiessään Kakariston, Pihlajakosken ja Päijälän erikoiskokeille. Paikan voi kiertää ajamalla Kaipolan kautta.

Suomen MM-rallin erikoiskokeet lauantaina 28.7.
Yle

Liikennevaikutukset voivat tuntua 9-tiellä myös Pirkanmaan puolella, kun Tampereen suunnasta tuleva ralliyleisö hakeutuu erikoiskokeiden varrelle.

Valtatie 24 Jämsästä Kuhmoisiin on todennäköisesti koko päivän runsaasti liikennöity, sillä kaikki liikenne Pihlajakoskelle ajaa tätä reittiä ja myös Päijälän ja Kakariston erikoiskokeiden katselualueille voidaan ajaa tätä kautta.

Sunnuntai 29.7.

Sunnuntain ralliliikenne suuntautuu Laukaan seudulle. Rallin päättävät Laukaan ja Ruuhimäen erikoiskokeet.

Suomen MM-rallin erikoiskokeet sunnuntaina 29.7.
Yle

Ruuhkia voi odottaa ainakin valtatie 9:n perinteiseen pullonkaulaan, eli Vaajakosken ABC:n liikenneympyröihin. Jyväskylästä Ruuhimäkeen suuntaavien on lähes pakko ajaa niiden kautta ja myös Laukaan pikataipaleelle voi ajaa tätä reittiä pitkin.

Myös Laukaantiellä, eli kantatiellä 637 on todennäköisesti sunnuntaina runsaasti liikennettä.