Ruotsalaisnainen esti afgaanin pakkokäännytyksen ja striimasi protestinsa: "En istu alas ennen kuin hänet viedään ulos lentokoneesta!"

Elin Ersson osti lipun lennolle Göteborgista Istanbuliin kuultuaan, että sillä aiotaan karkottaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut afgaanimies.

Ruotsi
Göteborg-Landvetterin lentoasema.
Adam Ihse / EPA

Elin Ersson on nuori Göteborgin yliopiston opiskelija, ja myös sinnikäs ihmisoikeuksien puolustaja.

Kun hän kuuli, että Ruotsi aikoo pakkokäännyttää kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen 52-vuotiaan afgaanimiehen, hän päätti ostaa lipun samalle lennolle. Miestä oltiin kuljettamassa Istanbulin kautta Kabuliin.

Ersson striimasi maanantaisen protestinsa suorana englanniksi Facebookiin, ja 14-minuuttinen video sai Deutsche Wellen mukaan (siirryt toiseen palveluun)vuorokauden sisällä liki kaksi miljoonaa klikkausta.

Muista matkustajista osa kannatti ja osa vastusti Erssonin protestia ja videolla näkyy, miten hän pinnistelee säilyttääkseen malttinsa:

– En halua miehen menettävän henkensä vain siksi, että te ette halua missata lentoanne. Minä en istu alas, ennen kuin hänet viedään ulos lentokoneesta!

Matkustamohenkilökunta yritti saada Erssonin lopettamaan striiminsä, mutta Ersson julisti tekevänsä kaikkensa säästääkseen afgaanimiehen hengen.

– Ainoa mitä haluan, on estää käännytyksen ja sitten noudatan täällä sääntöjä. Tämä on täysin laillista, enkä ole syyllistynyt rikokseen.

Deutsche Wellen haastattelemien poliisilähteiden mukaan Ersson kuitenkin rikkoi lakia, jonka mukaan matkustajien pitää noudattaa lentäjän määräyksiä. Ersson voi saada sakot tai korkeintaan puolen vuoden vankeustuomion.

Kun kiukkuinen kanssamatkustaja yritti napata Erssonin kännykän, tämä kysyi häneltä:

– Kumpi on tärkeämpää, henki vai sinun aikasi? Haluan hänet ylos koneesta, koska hän ei ole Afganistanissa turvassa. Yritän muuttaa maani sääntöjä, en pidä niistä. Ei ole oikein lähettää ihmisiä helvettiin.

Lentokone ei voi nousta ilmaan, jos joku matkustajista seisoo, eikä ole turvavöissä.

Kireä pattitilanne laukesi Guardian-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun)vihdoin siihen, että käännytettävä mies kolmen saattajansa kanssa lähti koneesta. Matkustajat osoittivat suosiotaan. Myös Ersson poistui.

Deutsche Wellen mukaan afgaanimies käännytetään myöhemmin.

Taustalla kiristynyt turvapaikkalinja

Ruotsi on kiristänyt turvapaikkakäytäntöjään vuoden 2015 jälkeen. Politiikka on tiukentunut osin siksi, että maassa järjestetään valtiopäivävaalit 9. syyskuuta, ja valtapuolueet yrittävät padota maahanmuuttokriittisten ruotsidemokraattien suosion kasvua.

Aiemmin tässä kuussa toinen afgaanikarkotettava otettiin Göteborgissa lennolta pois, kun hän oli protestoinut karkotustaan äänekkäästi koneessa.

Ääri-islamilaisten talibanien kiihdytettyä alkuvuonna terroriskujaan Kabulissa Ruotsi keskeytti lyhyeksi aikaa pakkokäännytykset, mutta ne aloitettiin uudelleen ja Ruotsin maahanmuuttoviraston tulkinnan mukaan Kabul on käännytettäville turvallinen.

Lue lisää: Pääministeri Stefan Löfvenin mukaan Ruotsi on ottanut liikaa pakolaisia – sosiaalidemokraatit ajavat maahanmuuttopolitiikkaan kiristyksiä

Suomi jatkaa palautuksia Afganistaniin, Ruotsikin myöhemmin – Migri: "Kabul ei vaarallinen kaikille"