Hyppää sisältöön

Suomalainen valotaiteilija suunnittelee maailman suurinta valoteosta Petran kalliokaupunkiin – "Jordanian valtiolta tuli yhteydenotto"

Valotaiteilija Kari Kola suunnitteli viime vuonna valoteoksia Suomi100-hengessä. Nyt taiteilija saattaa valaista yhden maailman seitsemästä ihmeestä.

Kuva: Kari Kola

Joensuulainen valotaiteilija Kari Kola on tekemässä tiettävästi maailman suurinta valotaideteosta Jordaniaan. Ajatuksena on valaista Petran kalliokaupunki ja aavikkoalue Wadi Rum.

Viime vuonna valotaiteilija Kola suunnitteli Suomen 100-vuotisjuhlintaan liittyneen Luminous-valaisuhankkeen. Luminous valaisi marras-joulukuun vaihteessa muun muassa Näsinneulan, Turun linnan ja Saana-tunturin.

– Jordanian valtiolta tuli yhteydenotto ja pyydettiin "jotain isoa valoa". Tietenkin ehdotin maailman suurinta valotaideteosta eli valaistaisiin Petran kaupunki kokonaan ja Wadi Rum myös, parhaillaan Jordaniassa oleva Kola kertoo.

Päätöksiä ei ole tehty, mutta jos Petra ja Wadi Rum valaistaisiin, kyse olisi jättimäisestä valoteoksesta. Jos Wadi Rum valaistaisiin kokonaan, kyse olisi 5 500 hehtaarista. Alueen sisään mahtuisi kerralla miljoona ihmistä. Vertailukohtaa voi hakea Helsingin olympiastadionista: niitä mahtuisi valaistavan kohteen sisään noin 2 500.

Petra on yksi hienoimmista paikoista, joissa olen käynyt. Siellä on todella paljon mahdollisuuksia, mitä valolla voi tehdä.

Kari Kola, valotaiteilija

Petran kalliokaupunki on yksi maailman seitsemästä ihmeestä, mikä tekee valaisusuunnitelmista vieläkin erityisemmän.

– Petra on pelkästään auringonvalossakin aivan uskomaton, yksi hienoimmista paikoista, joissa olen käynyt. Siellä on todella paljon mahdollisuuksia, mitä valolla voi tehdä, Kola kuvailee.

Kolan mukaan Petrassa tavoitteena olisi tehdä lyhytaikainen teos, jolla haetaan pitkäaikaisia vaikutuksia. Pitkäaikaisilla vaikutuksilla hän viittaa kansainväliseen näkyvyyteen mutta myös mahdollisuuteen auttaa paikallisia Petrassa: valaisuhanke voisi auttaa löytämään uusia rahoitusväyliä paikan restauroimiseksi.

Kola on parhaillaan Jordaniassa tapaamassa muun muassa Jordanian valtion edustajia.

– Ei tämä ole ihan ilmaista, mutta Petran valaisua pidän hyvin todennäköisenä, ehkä jo ensi kesänä.