1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvallat sanoo estäneensä terrori-iskun Ruotsiin

Yhdysvaltain johtama liittouma kertoo tappaneensa Syyriassa neljä Isisin jäsentä, jotka suunnittelivat terrori-iskua Ruotsiin.

Isis
Yhdysvaltain armeijan sotilaita Syyrian ja Turkin rajalla.
Yhdysvaltain armeijan sotilaita Syyrian ja Turkin välisellä rajalla huhtikuussa 2017.Youssef Rabie Youssef / EPA

Yhdysvaltain johtama liittouma on tappanut kuusi ääriliike Isisin johtohahmoa ja terrori-iskujen suunnittelijaa iskuissa Syyriassa huhtikuun 24. päivän jälkeen, kertoo Yhdysvaltain asevoimien Lähi-idän operaatioita johtava päämaja Central Command tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Näistä neljä oli tiedotteen mukaan suunnittelemassa terrori-iskua Ruotsiin. He kuolivat liittouman iskuissa 12.–26. kesäkuuta.

Joukossa oli muun muassa Isisin tiedustelu-upseeri ja mies, joka oli Yhdysvaltain mukaan terroriteon toteutukseen valmistautuneen terroristisolun jäsen.

Tietoja ei ole varmistettu riippumattomista lähteistä.

Säpo: Uhkatasoa ei muuteta

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo sanoo, että Ruotsi ei todennäköisesti nosta arviotaan terroriuhkan vaarasta. Uhka-arvio on tällä hetkellä viisiportaisen asteikon kolmannella tasolla, joka tarkoittaa kohonnutta uhkaa.

Säpo ei kommentoi, onko sillä tietoa Yhdysvaltain asevoimien tiedotteessa mainituista henkilöistä.

– Emme voi mennä siihen, mitä tiedämme yksittäisistä henkilöistä tai tapahtumista, Säpon tiedottaja Johanna Blomquist sanoi Aftonbladet-lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsalainen terrorismiasiantuntija Magnus Ranstorp arvioi Expressen-lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että Yhdysvaltain armeijalla on täytynyt olla hyvää tiedustelutietoa, kun se nimeää tiedotteessaan henkilöt ja näiden kaavailemien iskujen kohdemaat.

– He eivät olisi nimenneet Ruotsia, ellei heillä olisi hyvin selviä todisteita, Ranstorp sanoi.

Isis jatkaa hyökkäyksiä Syyriassa

Lisäksi liittouma esti iskuillaan Yhdysvaltoja ja Saudi-Arabiaa vastaan suunniteltuja terroritekoja, Yhdysvaltain asevoimat kertoo.

– Kun Daeshin [Isisin] tavanomaiset joukot ovat raskaan painostuksen alla Syyriassa, se pyrkii epätoivoisesti säilyttämään merkityksensä kaikkia maailman kansoja uhkaavilla operaatioilla, operaation johtaja kenraali Brian Eifler sanoi tiedotteen mukaan.

Isis on menettänyt taisteluissa Syyriassa ja Irakissa suuret alueet, joita se valtasi vuoden 2014 aikana, mutta järjestö jatkaa yhä iskujaan.

Aiheesta muualla:

SVT: Amerikanska militären: Terrorattack mot Sverige förhindrad (siirryt toiseen palveluun)

Aftonbladet: IS-terrorister dödades – ska ha planerat dåd mot Sverige (siirryt toiseen palveluun)

Expressen: IS-medlemmar dödade – planerade dåd i Sverige (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi