Paikallisliikenne piristyy Kuninkuusraviviikonloppuna – Viisikymmentä linja-autoa varattu kuljetuksiin Rovaniemellä

Jopa kymmenet tuhannet ihmiset kulkevat busseilla ja takseilla ympäri Rovaniemeä Kuninkuusraviviikonloppuna.

raviurheilu
Taksi.
Rovaniemellä koko paikkakunnan taksikalusto on liikkeellä Kuninkuusraviviikonloppuna.Toni Pitkänen / Yle

Taksi- ja bussiliikenne vilkastuu Rovaniemellä Kuninkuusraviviikonloppuna. Kuljetusta tarvitsee päivittäin useita tuhansia ihmisiä, kun raviradan ympäristö on suljettu henkilöautoilta kilometrin säteellä.

Viisikymmentä ravibussia kuljettaa yleisöä Mäntyvaaraan ja takaisin ravien aikana sekä lauantaina että sunnuntaina.

– Arvioitu matkustajamäärä 7 000–8 000. Mutta olemme varautuneet, että saamme jopa toistakymmentä tuhatta henkilöä pyöritettyä tätä kautta ravialueelle, Kuninkuusravien liikennejärjestelyistä vastaava Esko Nevala sanoo.

Rovaniemen ravirata Mäntyvaarassa.
Raviradan ympäristö on suljettu henkilöautoilta kilometrin säteellä.Uula Kuvaja / Yle

Lisäksi taksikuskit odottavat vilkasta viikonloppua. Käytössä on koko kalusto, sanoo Rovaniemen Aluetaksin projektivastaava Janne Kantola.

– Vuonna 2004 oli edellisen kerran Kuninkuusravit. Silloin ainakin ajoivat autot yötä päivää, hyvä että tankkasivat välillä.

Kalusto Rovaniemellä on 70–80 taksia. Kantola ei osaa sanoa, tuleeko paikalle taksiautoilijoita muualta maakunnasta.

Ravien aikaiset linja-autot liikennöivät tauotta ainakin Teollisuuskylän ja Aronperän etäparkkipaikoilta, jonne tuhannet ihmiset parkkeeraavat oman autonsa. Myös muualta Rovaniemeltä, esimerkiksi leirintäalueilta, on bussikuljetuksia.

Järjestyshäiriöissä liikennettä enemmän tekemistä

Lapin polisiilaitokselta kerrotaan, että Rovaniemellä partiointia on tulevana viikonloppuna normaalia enemmän. Näin varaudutaan paitsi lisääntyvään liikenteeseen myös järjestyshäiriöihin.

– Aina kun tulee paljon väkeä, anniskelupaikoilla on enemmän porukkaa, pohtii ylikomisario Rauno Pätsi Lapin poliisilaitokselta.

Poliisi seuraa myös tieliikennettä, ja toivoo, ettei onnettomuuksia sattuisi. Odotettavissa oleville ruuhkille poliisikaan ei voi mitään.

– Toivomme, että liikenne jakautuisi pikkuisen eri aikoihin, että kaikki eivät tule yhdellä rysäyksellä, Rauno Pätsi miettii.

Rovaniemen Kuninkuusraveihin odotetaan päivittäin 25 000–30 000 kävijää.