1. yle.fi
  2. Uutiset

Kalat ahdingossa yhä lämpenevissä vesissä – "Jokainen aste on huonompaan suuntaan"

Lapuanjoella on löydetty kuolleita harjuksia ja kirjolohia. Etenkin lohikalojen kalastamista kannattaa nyt välttää, mutta kalastuskieltoa ei silti suunnitella.

kalastus
Kaarankajoki Lapualla kesällä 2018
Kuivalla ja lämpimällä kesällä on vaikutuksia vesistöihin. Kuva Kaarankajoelta 25.7.18Antti Kettumäki/Yle

Lämpimän sään myötä lämpenevät vedet vaikuttavat vesistöjen eliöstöön. Esimerkiksi Lapuanjoella on löydetty kuolleita harjuksia ja kirjolohia. Myös kuolleista ahvenista on ilmeisesti tehty havaintoja.

Kalakuolemien syyksi arvellaan veden lämpöä, vähäisyyttä sen myötä syntyvää hapenpuutetta. Tilanne on samansuuntainen koko Suomessa tällä hetkellä.

– Vettä on vähän ja se on lämmintä. Ja mitä lämpimämpää se on, sitä vähemmän siinä on happea, sanoo kalatalousasiantuntija Juha Ojaharju Suomen Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestöstä.

Juha Ojaharjun mukaan veden hapenpuutteeseen reagoivat ensimmäisenä rasvaeväiset kalat kuten taimen, lohi, harjus ja siika.

– Toisessa ääripäässä on ruutana, jota ei hetkauta pätkän vertaa tämä vähähappisuus, Ojaharju sanoo.

Lapuanjoki Lakaluomalta Karan sillalta kuvattuna 25.7.2018
Lapuanjoki Lakaluomalta Karan sillalta kuvattuna 25.7.2018Antti Kettumäki/Yle

Ei kalastusrajoituksia toistaiseksi

Esimerkiksi Viitasaarella Huopanankoskella (siirryt toiseen palveluun) kalastus keskeytettiin 20. heinäkuuta veden korkean lämpötilan vuoksi. Lapuanjoella ei vielä ole vastaavaa rajoitusta tehty eikä olla tällä tietoa tekemässäkään.

– Luotamme siihen, että meillä harjuksia pyytävät [henkilöt] ovat valistuneita kalamiehiä eivätkä näissä olosuhteissa kalasta, sanoo Tiistenjoen kalastusseuran puheenjohtaja Matti Rinnankoski.

Juha Ojaharju kehottaa jättämään lohikalat, hauet ja ahvenetkin rauhaan kunnes vedet vähän viilenevät. Sateet ja vesien viileneminen olisivat tervetulleita.

Erityisen paha tilanne on Lapuanjoen sivu-uomissa, joita pahimmillaan uhkaa kuivuminen.

– En tiedä voiko vesi enää kovin paljon lämmitä, mutta jokainen aste on huonompaan suuntaan.

Juha Ojaharju
Juho Ojaharju kehottaa jättämään jokivarsille varjostavia puita.Antti Kettumäki/Yle

Puuvyöhykkeitä rannoille

Juha Ojaharju kehottaa jokivarsien maanomistajia huomioimaan vesistöjen eliöstön esimerkiksi jättämällä joenvarsille vettä varjostavia puuvyöhykkeitä. Joen päälle kaareutuvat oksat ovat tärkeitä.

– Varjostus on ensiarvoisen tärkeätä. Jos on useampi kilometri varjostusta, on [veden lämpötilassa] jo useamman asteen ero.

Kuortaneenjärven pinta on alhaalla kuivan kesän johdosta
Kuortaneenjärven vedenpinta on alhaalla.Antti Kettumäki/Yle
Lue seuraavaksi