"Miettii vaan, että ei siellä ole ihmisiä ja laulaa vaan" – Oopperajuhlien lapsiesiintyjät oppivat pukemaan minuutissa ja laulamaan venäjän kielellä

Lapset näkyvät aiempaa enemmän Savonlinnan Oopperajuhlien esiintymislavalla. Oopperan lapsi- ja nuorisokuorolla on ennätyksellisen tiivis kesä, kun se on mukana neljässä eri oopperassa. Kuoron puolitoista kuukautta kestävän urakan huippuhetket ovat nyt käsillä.

Savonlinnan oopperajuhlat
Savonlinnan Oopperajuhlien lapsi- ja nuorisokuoro laulaa Patarouvassa
Savonlinnan Oopperajuhlien lapsi- ja nuorisokuoro laulaa kesän uutuusteoksessa Patarouvassa.Soila Puurtinen / Savonlinnan Oopperajuhlat

SavonlinnaSavonlinnan Oopperajuhlat on tänä kesänä poikkeuksellisen iso urakka lapsi- ja nuorisokuorolle. Ensimmäistä kertaa kuoroa kuullaan neljässä eri oopperassa. Paljon kehuja saanut kuoro esiintyy iltaisin Olavinlinnan lavalla tuhansien ihmisten edessä.

– Onhan se aika jännittävää, mutta kyllä se on tosi hienoa, Veikko Härkönen, 12, sanoo.

Ninni Kukkola, 12, myöntää esiintymisen vähän jännittävän ennen jokaista esitystä. Jännityksestä eroon pääsemiseen hänellä on selkeä resepti.

– Miettii vaan, että ei siellä ole paljon ihmisiä ja laulaa vaan.

Ninnin kaksossisko Pipsa, 12, kertoo oopperan tulevan uniinkin.

– Näin unta, että minulla meni esityksessä joku pieleen, mutta en enää muista mikä.

Lapsikuoron laulua kuullaan Otellossa ja Patarouvassa sekä vierailevan italialaisen Puccini-festivaalin Turandotissa ja Toscassa.

– Tämä on kyllä ihan turbokesä, mutta väliin mahtuu vapaapäiviäkin. Sitten uidaan ja levätään, kuoronjohtaja Leena Astikainen sanoo.

Venäjän kieli tuo lisäsäväyksen

Savonlinnalaiset Veikko Härkönen ja Ninni ja Pipsa Kukkola esiintyvät kesän uutuusteoksessa Patarouvassa, joka on venäjänkielinen. Lapsikuoro onkin päässyt harjoittelemaan laulamista uudella kielellä. Kuoronjohtaja myöntää venäjän kielen opettelemisen vaatineen harjoittelua. Italian kielellä laulaminen sujuu hyvin, koska lapsikuoro on laulanut italiaksi niin monissa oopperoissa.

– Venäjän kielen kanssa tehtiin kyllä töitä. Siinä auttoi paljon se, että meillä on kuorossa kaksi äidinkielenään venäjää puhuvaa tyttöä, joiden avulla saatiin ääntämys ihan paikalleen, kuoronjohtaja Astikainen kertoo.

Kukkolan kaksossiskojen mielestä venäjän kielen harjoitteleminen oli aika vaikeaa, ja harjoitteluun meni ainakin puoli vuotta. Tytöt ovat toista kertaa mukana Oopperajuhlien lapsikuorossa.

Veikko Härkönen puolestaan on kuoron ensikertalainen. Vaikka esityksiä on vielä jäljellä, sanoo hän jo nyt kesästä jäävän hienoja muistoja.

– Onhan tämä sellainen kokemus, että tätä ei moni pääse kokemaan.

Oopperajuhlien lapsikuoro oopperapäivän avauksessa Savonlinnan satamassa
Oopperajuhlien lapsikuoro näytti taitojaan oopperapäivän avauksessa Savonlinnan satamassa 24. heinäkuuta.Raimo Vetri

Sotilasleikkiä ja ripeää pukemista

Patarouvassa kuoron tehtävänä on esittää lapsijoukkoa, joka leikkii sotilaita. Pukemisen pitää onnistua käden käänteessä.

– Siinä tulee aika kiire, kun pitää laittaa kaikki vyöt, pyssyt ja hatut ja on vaan joku minuutti aikaa, Pipsa Kukkola kuvailee.

Lapsikuoron ison urakan onnistuneeseen läpiviemiseen tarvitaan myös lasten huoltajia ja taustajoukkoja. Oopperajuhlilla on tänä kesänä yli kolmekymmentä valvojaa, jotka huolehtivat lapsista ja auttavat heitä pukemisessa ja maskeerauksessa.

– He huolehtivat koko ajan ja katsovat perään, ettei kukaan pääse loukkaantumaan tai eksymään, Leena Astikainen kiittelee.

Oopperajuhlien lapsi- ja nuorisokuorolaiset tulevat kolmesta Astikaisen johtamasta kuorosta: Iloisesta Lapsikuorosta, Poikakuoro Juventuksesta ja Nuorisokuoro Linnanneidoista. Tänä kesänä oopperan lapsikuoroon otettiin ensimmäistä kertaa myös kuusi eskari-ikäistä laulajaa Laululeikkikuorosta. Lapsikuoron pienimmät esiintyvät Toscassa.