1. yle.fi
  2. Uutiset

Marsista löytyi jäätikön alta suolavesijärvi – suomalaisasiantuntija pitää uutista merkittävänä

Järvi on 20 kilometriä leveä, ja sijaitsee 1,5 kilometriä jäänpinnan alla. Havainto parantaa mahdollisuuksia löytää Marsista elämää.

Mars (planeetat)
Kaaviopiirroksia
Luotaimen ottamia tutkakuvia järvestä.NASA / Viking

Tutkijat ovat löytäneet Marsin pinnan alta suuren järven, jossa on nestemäistä ja suolaista vettä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tutkijoiden mukaan vesi nostaa mahdollisuuksia löytää punaiselta planeetalta elämää. Kyseessä on mahdollinen mikrobien elinympäristö.

Voi mennä kuitenkin vuosia, ennen kuin pystytään selvittämään, esiintyykö järvessä minkäänlaista elämää.

Löydetty järvi on 20 kilometriä leveä, ja se sijaitsee 1,5 kilometriä jäänpinnan alla. Tutkijat eivät vielä ole selvillä, onko kyseessä maanalainen allas vai lietekerros.

Tutkijat ovat pitkään pyrkineet todistamaan, että Marsissa on nestettä. Tutkimus julkaistiin keskiviikkona Science (siirryt toiseen palveluun)-lehdessä.

Asiantuntija: Merkittävä löytö

Ilmatieteen laitoksen avaruustutkimus ja havaintoteknologiat -yksikön päällikkö Ari-Matti Harri pitää löytöä merkittävänä.

– Nyt todennetaan, että elämälle otollisia olosuhteita on myös Marsissa. Samahan on todettu Etelämantereella, ja sieltä löytyy hyvinkin erikoista elämää jään alla olevista nestemäisistä altaista.

Harri arvioi, että Marsista löytyneessä järvessä olosuhteet elämälle eivät ole yhtä hyvät kuin maassa. Maassa on runsaammin elämälle tarvittavia alkuaineita, kuten typpeä ja fosforia.

– Siinä mielessä olosuhteet ovat kuitenkin otollisia, että tärkeät reunaehdot ovat täyttyneet. On nestemäistä vettä ja lämpötila on oikea. Kemiallinen keitos on mahdollinen, koska järvi ei ilmeisesti ole jään sisässä, vaan se on kosketuksissa Marsin pintaan, Harri sanoo.

Harri ei pidä mahdottomana, etteikö vastaavanlaisia löytöjä tehtäisi Marsissa tulevaisuudessakin.

– Se on mahdollista. Marsin pinnan alla on runsaasti vettä jäätyneessä muodossa, varsinkin pohjoisilla leveysasteilla.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi