Ulkoministeri Pompeo: "Varoitin Venäjää henkilökohtaisesti sekaantumasta vaaleihin"

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoo korostaneensa useissa tapaamisissa, että Yhdysvaltain presidentinvaaleihin sekaantumisella olisi ankaria seurauksia.

Mike Pompeo
Mike Pompeo
Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo.Jason Szenes / EPA-EFE

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kertoo varoittaneensa henkilökohtaisesti Venäjän virkamiehiä sekaantumasta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Hän sanoo korostaneensa useissa tapaamisissa ja keskusteluissa, että vaaleihin sekaantumisella olisi ankaria seurauksia.

– Helsingissä me pyrimme selvittämään, oliko Venäjä kiinnostunut parantamaan suhteita, mutta teimme selväksi, että pallo on Venäjän puolella, hän sanoo.

Pompeo oli maansa ulkoasiainkomitean kuultavana. Komitean odotettiin hiillostavan häntä presidentti Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin huipputapaamisesta.

Hän ei kuitenkaan vastannut suoraan kysymykseen, tietääkö hän, mistä kaikesta Trump ja Putin Helsingissä puhuivat.

Ennen kuulemisen alkua Pompeo julkaisi lausunnon, jonka mukaan Yhdysvallat vaatii Venäjää lopettamaan Krimin niemimaan miehityksen.

Pompeo sanoo, ettei Yhdysvallat tule koskaan tunnustamaan Krimin niemimaan liittämistä Venäjään. Lausunto on nähtävissä kokonaisuudessaan Twitterissä.

Suhtautuminen Venäjä-pakotteisiin ei ole muuttunut

Pompeo otti kuulemisessa kantaa Venäjälle asetettuihin pakotteisiin. Hänen mukaansa Yhdysvaltojen suhtautuminen niihin ei ole muuttunut.

Pompeo oli yhtä mieltä komitean kanssa uusista Venäjän vastaisista pakotteista.

Ulkoministeri otti kantaa myös Korean niemimaan ydinaseriisuntaan. Hänen mukaansa Yhdysvallat ei aio pitkittää neuvotteluja loputtomiin. Pompeo totesi lisäksi, että Pohjois-Korea tuottaa edelleen ydinasemateriaalia.

Natoa Pompeo pitää "välttämättömänä" Yhdysvaltain kansalliselle turvallisuudelle.

Trump tapasi Putinin Helsingissä viime viikon maanantaina. Tapaamisen varsinaisista tuloksista on valunut lähinnä pieniä tiedonmurusia.

Suurta huomiota herätti muun muassa Trumpin lausunto, jossa hän antoi ymmärtää luottavansa enemmän Vladimir Putinin sanaan kuin maansa omiin tiedustelupalveluihinsa.

Trumpin ja Putinin seuraava tapaaminen on vasta ensi vuoden puolella, ilmoitti Trumpin turvallisuuspoliittinen avustaja John Bolton keskiviikkona.

Syy lykkäykseen on se, että Yhdysvalloissa tutkitaan Trumpin lähipiirin Venäjä-yhteyksiä.

Lue lisää:

Viikko Helsingin huippukokouksesta – Mitä jäi käteen Trumpin ja Putinin neuvottelusta?

Lähteet: Reuters, AFP