Herätys: Potilasvahinkoilmoitukset vähentyneet, muistatko Puumalan kuumuusharhan, Lapissa viilenee

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Terveyskeskuksen odotustilat.
Jukka Uotila / AOP

Potilasvahinkoilmoituksia aiempaa vähemmän

Potilasvahinkoilmoitusten määrä jatkaa viime vuonna alkanutta hienoista laskuaan. Potilasvakuutuskeskuksen korvauspäällikkö Elina Muukkonen katsoo, että vielä on liian aikaista arvioida, mikä on käänteen takana. Tämän vuoden ensimmäisellä vuosipuoliskolla Potilasvakuutuskeskus sai noin 4 300 vahinkoilmoitusta. Se on noin 450 vähemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan. Potilasvahingoiksi kokonaismäärästä arvioidaan noin kolmannes.

Trumpin ja Junckerin neuvotteluissa "diili"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ovat neuvotelleet kauppasodan välttämiseksi. Neuvotteluissa sovittiin, että EU muun muassa laskee Yhdysvaltain teollisuutta koskevia tariffeja. Yhdysvallat puolestaan lupaa harkita uudelleen kaavailemiaan teräs- ja alumiinitulleja, eikä aseta uusia tulleja niin kauan kuin neuvottelut jatkuvat. Myönteinen neuvottelutulos on jo saanut pörssikurssit nousemaan Aasiassa.

Jean-Claude Juncker ja Donald Trump tapaavat Washingtonissa.
Jean-Claude Juncker ja Donald Trump tapasivat Washingtonissa keskiviikkona.Saul Loeb / AFP

Rauhanturvaajan rajut kokemukset voivat sekoittua arkeen Suomessa

Rauhanturvaajaksi lähdetään usein seikkailun, uran tai maailmanparantamisen takia. Joskus operaatiosta arkeen palaaminen tuottaa sotilaille ongelmia esimerkiksi post-traumaattisen stressioireyhtymän (PTSD) muodossa. PTSD näkyy eri ihmisillä eri tavoin. Sitäkin tavallisempaa rauhanturvaoperaatiosta palaavalla sotilaalla on pyristely arkeen paluussa. Jopa ruuanlaitto ja pyykinpesu saattavat tuottaa vaikeuksia.

YK:n rauhanturvaaja kantaa laitteistoa oikealla olallaan lähellä Quneitraa 27. elokuuta. Quneitra on ainut virallinen rajanylityspaikka Israelin ja Syyrian välillä.
Tällä hetkellä suomalaisia rauhanturvaajia on eri kohteissa noin 500.Atef Safadi / EPA

Muistatko kuuman kesän 2010 ja kuuman Puumalan, jolle kävi köpelösti?

Vuonna 2010 kesä oli kuuma. Joensuun lentoasemalla mitattiin 29. heinäkuuta Suomen kaikkien aikojen kuumin virallinen lukema 37,2 °C. Eniten kohkausta aiheutti kuitenkin Saimaan rannalla sijaitseva Puumala, joka kummitteli lämpötilastojen kärjessä päivästä toiseen. Puumalan kuumuus paljastui kuitenkin harhaksi.

+31 astetta lämmintä
Mari Nupponen / Yle

Jos haluaa viilennystä, on mentävä Lappiin

Säärintama sade- ja ukkoskuuroineen liikkuu tänään Lapissa itään, kertoo Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi. Iltapäivällä rintamavyöhyke ulottuu Itä-Lapista Pohjanmaalle. Lapissa on selvästi viimeaikaista viileämpää. Maan etelä- ja keskiosassa helle jatkuu tukalana.

Torstain sääkartta.
Yle

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.